Observada

Observada

Títol: Observada
Autora: Renée Knight
Any de publicació: 2016
Editorial: Salamandra
Traductor: Ernest Riera Arbussà
Pàgines: 320
ISBN: 978-84-16310-09-8

Els secrets són pràcticament obligatoris en qualsevol thriller narratiu. Com en la majoria de novel·les d’intriga, Observada orbita al voltant d’un fet amagat que, a mesura que va sortint a la llum, sacseja les vides (fins aleshores plàcides) dels protagonistes. En aquest cas, qui pateix els efectes d’una revelació inesperada és la Catherine, una documentalista d’èxit amb un compte corrent envejable i una situació familiar a la corda fluixa. La seva quotidianitat comença a trontollar quan topa amb un llibre que relata un episodi del seu passat que ella havia enterrat al racó més recòndit de la memòria. 

Amb una estructura simple, capítols curts i una prosa planera, la novel·la desenvolupa les dues cares d’una mateixa història que, per un motiu o altre, turmenta els afectats. La part de la Catherine, escrita en tercera persona, n’explica declivi i, en paral·lel, la lluita per sortir, amb la veritat per davant, del forat en què ha quedat enfonsada. Aquest procés, però, l’arrossega cap a un huracà de seriosos problemes matrimonials, baralles amb el fill i, fins i tot, la petició de la baixa a la feina per problemes psicològics. La novel·la alterna aquest relat amb la història de l’home que ha publicat el llibre que l’ha portat a la ruïna. El culpable, un vell solitari, està carregat d’una ràbia i un remordiment que no el deixen viure, en gran part perquè atribueix a la Catherine la mort del seu fill.

Observada no destaca per grans passatges literaris ni per l’originalitat en les trames. És una novel·la simple, que funciona deixant anar mitges veritats i capbussant-se en les experiències i els pensaments dels personatges. La història avança a través dels seus protagonistes, que l’autora dibuixa des de les preocupacions i les vivències de cadascú. Malgrat algun desequilibri derivat de girs narratius que canvien sobtadament la manera de ser dels personatges, la novel·la manté el pols d’intriga gairebé fins al final sense caure en fragments tediosos ni en trampes per al desenllaç.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s