L’amiga genial

L'amiga genial

Títol: L’amiga genial
Autora: Elena Ferrante
Any de publicació: 2015
Editorial: La Campana
Traductora: Marta Hernánez Pibernat
Pàgines: 512
ISBN: 978-84-16457-18-2

L’honestedat traspua per tots els porus de l’escriptura d’Elena Ferrante. Aquesta autora misteriosa, de la qual no se’n coneix la identitat real, ha convertit en novel·la la història d’una amistat fascinant. I ho ha fet amb una habilitat fora de sèrie per capbussar-se en l’ànima humana i extreure’n les pors, els entusiasmes i els dubtes mitjançant el lligam que abraça la Lila i la Lenù, les protagonistes de L’amiga genial. Nascudes a un barri miserable de Nàpols durant els anys 50, són dues nenes de caràcters oposats que s’atrauen inevitablement. Aquest magnetisme es trasllada al primer llibre de Ferrante, que il·lumina tots els racons de l’amistat femenina amb una traça admirable.

La quotidianitat de la Lila i la Lenù és intrínseca a la violència d’un entorn pobre, endogàmic i ignorant. En aquesta realitat on voler estudiar suposa una tragèdia familiar, les dues nenes teixeixen un vincle mal·leable però irrompible a base de posar a prova els límits del seu univers. Una competitivitat aferrissada alimenta els primers anys de relació entre les protagonistes, que creixen aprenent a acceptar rivalitats entre famílies, imposicions i crueltats. Mentre la Lila busca l’aventura amb un caràcter agre i, en certes ocasions, malvat, la Lenù la segueix a remolc, estirada per la intel·ligència de la seva amiga però alhora presonera de les pròpies inseguretats.

La Lenù és, precisament, qui dóna veu al relat en un exercici retrospectiu que arrenca amb la desaparició de la Lila quan ja és adulta. El primer volum de la saga se cenyeix a la infantesa i adolescència de totes dues i apuntala les bases per a les properes entregues. L’evolució de tots dos personatges ja es percep clarament a L’amiga genial, que explica el naixement d’una relació singular i, després, relata com el destí i el temps distancien les dues noies. A cavall d’aquesta transformació també canvien les protagonistes i alguns dels seus pensaments compartits com ara la modificació de la idea de riquesa, que quan són petites es tradueix en cofres plens d’or i, amb l’adolescència, deriva en qüestions empresarials per fugir de la misèria.

La novel·la de Ferrante és polièdrica i diversa. Malgrat que la Lila i la Lenù exerceixen d’eixos principals del relat, l’autora desplega un ampli ventall de personatges que, tot i el seu paper més secundari, queden retratats fins a l’últim detall. A través d’ells sorgeixen altres motors narratius com l’excitació cap a allò que és desconegut, la llibertat que s’experimenta quan s’és lluny de casa i les primeres temptatives amoroses amb les incerteses conseqüents. Tot plegat queda embolcallat d’una excel·lent gestió de la tensió narrativa, que Ferrante va deixant anar en la justa mesura perquè el llibre funcioni sense encallar-se, com oli en un llum.

Anuncis

One thought on “L’amiga genial

  1. La meva parella l’ha llegit (i els dos que el segueixen), i sembla que coincideix amb tu. Com que hi ha poques probabilitats que jo el llegeixi, me l’anava explicant, i sembla que el llibre va saber enganxar-la força. Llibres que tinc a casa, però que probablement no llegeixi mai. Què hi farem. El quart, ara a l’octubre.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s