L’avinguda dels misteris

L'avinguda dels misteris

Títol: L’avinguda dels misteris
Autor: John Irving
Any de publicació: 2016
Editorial: Edicions 62
Traductor: Albert Nolla
Pàgines: 664
ISBN: 978-84-297-7487-0

Totes les memòries són una mica traïdores. Però a la catorzena novel·la de John Irving, els records juguen fort i actuen sense avisar, de forma incansable i unilateral. El passat transita amb total llibertat pels somnis de Juan Diego, un escriptor mexicà-americà que queda atrapat per les vivències antigues cada vegada que acluca els ulls. Empès per una vella promesa, Juan Diego vola fins a les Filipines i comença així un periple que, mentalment, el retornarà a l’Oaxaca natal, on va créixer en un abocador acompanyat de la seva germana, va aprendre a llegir sol i va quedar coix. L’home aguanta el pes d’una història calidoscòpica i monumental sobre el destí, els orígens i les creences, en què els límits de la realitat fictícia s’eixamplen a través d’una veu narrativa indiscutiblement magistral.

Entre el son i la vigília, la memòria de Juan Diego es va esfilagarsant. Al món oníric recupera la Lupe, una nena capaç de llegir els pensaments de la gent però a qui només entén el Juan Diego, el seu germà, que exerceix de traductor. Els dos formen un tàndem peculiar i magnètic en un entorn hostil, on els nens es dediquen a remenar les escombraries i els gossos morts acaben en una foguera. La seva mare combina la prostitució amb una feina de neteja d’un orfenat jesuïta i, quan ella mor en unes circumstàncies insòlites, la vida del Juan Diego i la Lupe queda a l’aire. La possibilitat de mudar-se a l’orfenat sobrevola els dos germans i atia un foc que la novel·la manté viu en tot moment i que qüestiona el poder de l’Església Catòlica, el colonialisme espanyol, el simbolisme de les figures de la Verge Maria i les relacions entre indígenes i colonitzadors. Així, la història obre en canal qüestions com les imposicions religioses i la tendència a convertir temples en parcs d’atraccions, com també la capacitat del catolicisme per capgirar la fe i negar evidències. 

Hi ha moltes ferides ocultes que oprimeixen els personatges que conviuen amb els dos germans. Un capellà d’Iowa arriba a Oaxaca ple de cicatrius espirituals, mentre que el protector dels protagonistes carrega amb el pes d’haver atropellat en Juan Diego i haver-lo deixat coix. També hi ha la Flor, una dona encadenada a un cos i a unes vivències que no se sent seves. Tots seran víctimes d’un destí que el protagonista adult ja coneix i que observa des de la distància dels somnis. A l’altra banda de la realitat, l’escriptor es topa amb una mare i una filla extravagants quan espera el vol cap a Manila. Les dues dones l’acompanyaran al llarg de tot el viatge, que transformaran en una mena d’aventura introspectiva i sexual lligada a la tendència de Juan Diego a saltar-se una medicació que li regula l’adrenalina. A més, l’escriptor haurà de vèncer la desaprovació de Clark French, un altre autor amic que l’ha convidat a les Filipines i que no veu amb bons ulls les noves coneixences del seu hoste.

Sense caure en dejà vus, Irving aborda a L’avinguda dels misteris temes recurrents en novel·les anteriors, com ara l’epidèmia de sida dels anys 80, els circs i la transsexualitat. Els malabarismes narratius entre passat i present s’articulen de forma impecable a l’obra, que queda esquitxada d’una màgia quotidiana on els miracles tenen un rerefons gruixut i els fantasmes apareixen però no espanten a ningú. La figura de Juan Diego alimenta una història impregnada per una sensació d’estranyesa i confusió a causa de fets inexplicables que, malgrat tot, passen a davant dels seus nassos. Així, les trampes de la memòria no queden al descobert però, en canvi, la novel·la despulla l’interior de l’ésser humà i arrela l’escriptor a la cúspide de la literatura contemporània.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s