El parèntesi esquerre

El parèntesi esquerre

Títol: El parèntesi esquerre
Autora: Muriel Villanueva
Any de publicació: 2016
Editorial: Males Herbes
Pàgines: 121
ISBN: 9788494469916

A vegades cal morir una mica per poder créixer del tot. No tothom ho sap, no tothom ho fa, però és un procés que costa i que dol. Alguns ho viuen en silenci, alguns es rendeixen al turment i alguns en fan un llibre tan bonic i tan punyent com el que ha escrit Muriel Villanueva. En poc més d’un centenar de pàgines, El parèntesi esquerre (Males Herbes, 2016) extreu totes les entranyes d’una mare amb parts de nena, que es desfà així d’allò que ja no necessita i la resta ho torna a col·locar al seu lloc. La seva és una història de renúncies i de separacions per aprendre a demanar, a decidir i, en definitiva, a viure.

El parèntesi de la Muriel, la protagonista, té forma d’una cala en concret, la de les Casetes del Garraf. Allà hi arriba carregada amb una filla de mesos, les cendres del marit i una novel·la per escriure. Les circumstàncies l’han portat a un lloc que forma part d’un passat compartit i interromput, però ella el convertirà en l’indret on el temps s’atura per poder avançar. La Muriel necessita tancar un parèntesi per deixar enrere la nena que hi ha dins seu i per començar a fer de mare, però també per espantar la por als homes capaços de. I per acceptar l’home que hi ha en el seu marit, i per permetre’s poder-hi estar. La seva manera de resoldre-ho tot consisteix en abocar-se a les paraules, així que es posa a teclejar mentre la Mar, la seva filla, li xucla el pit.

Però les paraules no sempre funcionen. Davant d’una situació que no sap com empassar-se, la Muriel decideix fer-se la muda, callar i pensar. Ben aviat la història es deixa endur per una al·legoria amb gust de salnitre i aparença d’estrella de mar, que l’ajudarà a transmutar, a trobar les paraules i a renéixer per tirar endavant. Mentre l’animal va perdent braços, a la Muriel se li desenganxen les extremitats fins a quedar-se amb el cor penjant, un pit i un braç. Es tracta d’una transformació embolcallada d’un realisme màgic que taca el llibre de fantasia i fa que tot sigui inevitablement visual i emocional.

La prosa d’El parèntesi esquerre és tensa i balsàmica, contundent i poètica, amiga de les metàfores sense perdre’s en digressions. No hi ha gaires capes que distreguin l’essència d’aquesta autoficció, en què algunes ferides es tanquen però deixen cicatrius. Al llibre, la Muriel s’enterra a la sorra de la platja fins que les cames se li desencaixen del cos. Quan en surt és algú una mica diferent. De la mateixa manera, quan la seva història s’acaba pren tots els significats amagats rere una criatura tan simple, i alhora tan fascinant, com una estrella de mar.

Anuncis

4 thoughts on “El parèntesi esquerre

 1. L’he tingut a les mans perquè he llegit un llibre anterior de l’autora i em va deixar sensacions contradictòries. Voldria donar-li alguna altra oportunitat. Mentre llegia la ressenya pensava com era possible que, amb aquest argument, l’hagi publicat Males Herbes. Però amb l’explicació final s’entén més. No ho sé, no em convences. Autobiogràfic? No em fa el pes, no.

  Una petita ‘demanda’, perquè suggeriment no és. No és possible que la ressenya inclogui la puntuació que li dónes, oi? Perquè llegint la ressenya no acaba de quedar clar si t’ha agradat o no… em passa sovint. Cal anar a mirar lectures per any.

  • Hola XeXu,

   És un llibre especial, molt bonic i curt, però ja entenc que l’autoficció et tiri enrere… Tot i que encaixa amb Males Herbes perquè és experimental.

   Pel que fa a les estrelles, en sóc plenament conscient però no sé com fer-ho per canviar-ho. Crec que aquesta plantilla de WordPress no permet fer-ho, ho he provat de mil maneres però no aconsegueixo que surti. Em sap greu!!

   Gràcies pel comentari 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s