Descalça

Descalça

Títol: Descalça
Autor: Jordi Romeu Carol
Any de publicació: 2015
Editorial: Gregal
Pàgines: 304
ISBN: 978-84-944762-0-4

Fer marxa enrere també es pot convertir en una manera d’avançar. Aquest és el cas de la Cinta, una dona d’arrels rurals i de mitjans del segle XX que, després de diversos tràngols, decideix agafar les regnes del propi destí. Per aconseguir-ho, la protagonista recupera el mas abandonat on havia viscut la seva família i es proposa tornar-lo a posar en marxa per convertir-lo així en el seu refugi. El relat d’aquest retorn forma la història de Descalça, una novel·la realista que retrata de forma detallada la duresa del camp i, alhora, les dificultats d’una dona que està pràcticament sola per tirar endavant en un entorn inhòspit i hostil. 

La novel·la de Jordi Romeu Carol funciona a dos temps. D’una banda, el llibre acompanya la Cinta en l’aventura de fer reviure uns terrenys abandonats perquè tornin a florir i a donar aliments. De l’altra, explica com la protagonista va viure la seva infantesa al mas fins que els pares es van veure obligats a enviar-la a Barcelona perquè fes de minyona d’un matrimoni burgès. L’alternança de capítols combina aquestes dues trames i contrasta les dificultats del present de la protagonista amb la calma i la seguretat de treballar per uns amos que, a diferència de moltes altres novel·les, són rics però també són bons. Al llarg dels dos relats s’intueix una flaire de tragèdia que no esclata fins al final, quan es revela el motiu pel qual la dona ha trencat amb tot i ha fugit al mas.

La precisió i el detallisme amb el qual l’autor descriu les feines de pagès constitueixen un dels valors de la novel·la, que d’aquesta manera ret un homenatge al camp català. En aquest sentit, el llibre aconsegueix ser precís sense caure en termes tècnics que allunyin el lector del relat ni que la ficció pateixi desequilibris narratius. Tot i que certs trets d’un personatge nouvingut amb aires de salvador grinyolen en algunes ocasions, en general la història de la Cinta és propera i pot convèncer els lectors que busquin un relat emocional sobre la supervivència d’una dona a través de recuperar el passat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s