Vi a un hombre

Vi a un hombre

Títol: Vi a un hombre
Autor: Owen Sheers
Any de publicació: 2015
Editorial: Reservoir Books
Traductor: Javier Calvo Perales
Pàgines: 368
ISBN: 9788416195497

El silenci té veu pròpia i cadascú la sent a la seva manera. A Vi a un hombre hi ha el silenci d’una pèrdua inesperada, d’algú que desapareix sense avisar que mai més vindrà a sopar, que no tornarà a somriure per sota el nas, que els missatges al contestador s’han acabat per sempre. Però també hi ha el silenci d’una culpa fosca i espessa, que el temps va fent més grossa i més pesada mentre qui la carrega s’ofega en les paraules que se li acumulen als pulmons. I, després, hi ha el silenci del dolor per les traïcions, els enganys i les mentides que podreixen un amor o una amistat sense que cap antídot pugui curar-ne les arrels perquè revisquin.

Tots aquests silencis parlen a la novel·la d’Owen Sheers, que es capbussa en les profunditats humanes amb una destresa i una meticulositat reveladores. El llibre estira el fil d’una anècdota aparentment banal: en Michael entra a casa dels seus veïns per agafar el tornavís que els va deixar la setmana anterior, però ells no hi són i s’han deixat la porta del jardí oberta. A partir d’aquesta visita inoportuna, la història explora el passat de l’home, que arrossega un dol sobtat, confús i insondable per la mort de la Carolina, “una dona breu”. En Michael intenta superar el sotrac a través de l’amistat amb en Josh i la Samantha, un matrimoni amb dues filles que viuen al costat de casa seva. 

Com un joc introspectiu de miralls, la culpa i la mort es despleguen en múltiples perspectives. El relat avança a mesura que cada personatge combat una guerra interior pròpia, mentre les seves vides es modulen a base de dolor. En aquest escenari convuls, Sheen s’esmuny pels passadissos més íntims de les persones i transforma el patiment en paraules. Ho fa des d’una senzillesa lúcida i penetrant, que dibuixa amb claredat les conseqüències de certs sentiments en cada personatge i que deixa en evidència les esquerdes de la comunicació humana. Totes aquestes batzegades vitals converteixen la novel·la en una imatge cristal·lina dels cercles concèntrics que deixa una pedra en caure a l’aigua.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s