El llibre de la senyoreta Buncle

El llibre de la senyoreta Buncle

Títol: El llibre de la senyoreta Buncle
Autora: D.E. Stevenson
Any de publicació: 2015
Editorial: Viena
Traducció: Marta Pera Cucurell
Pàgines: 360
ISBN: 978-84-8330-860-8

Els pobles més ensopits també són carn de novel·la. I de la bona, en aquest cas. Silverstream és una petita vila escocesa que, a principis del segle XX, es troba abduïda per la rutina d’uns habitants que compleixen tots els estereotips. Hi ha un coronel poc enginyós, un grup de xafarderes plenes d’egolatria, un marit que menysté i infravalora la seva dona i una soltera obsessionada per pescar un home ric a qui pugui engalipar fins a l’altar. Entre tanta gent amb un amor propi d’elefant i converses de clixé sobre la pluja, la Barbara Buncle decideix escriure una novel·la a imatge i semblança dels seus veïns que li doni uns quants ingressos i no s’hagi de preocupar així dels seus dividents.

No hi ha grans sorpreses a El llibre de la senyoreta Buncle. Com es pot preveure a través del títol, el relat se centra en l’impacte que provoca la publicació de la novel·la de la Barbara en els seus conciutadans. Les passejades vespertines i les visites programades queden relegades a l’oblit quan el llibre comença a córrer de mà en mà i cada personatge s’hi reconeix. L’autora, que firma amb un pseudònim, ha nodrit la seva obra amb els tics i les manies dels habitants, de manera que la novel·la no té una bona rebuda a Silverstream. Però és, precisament, el retrat que Stevenson construeix de cada personatge la part que fa d’El llibre de la senyoreta Buncle una història interessant. El que, a simple vista, seria una picabaralla avorrida entre veïns es converteix en una comèdia mordaç gràcies a la fina capa d’ironia que cobreix tot el relat.

Stevenson juga hàbilment amb la idea d’infinit: El llibre de la senyoreta Buncle va d’una dona que escriu un llibre sobre una dona que escriu un llibre, i així successivament. A banda d’aquest divertimento narratiu, la novel·la també fa explícit (si bé amb un cert to satíric) l’abast i els efectes d’un producte literari que té una tirada considerable entre els lectors. D.E. Stevenson va escriure El llibre de la senyoreta Buncle poc després d’haver-se instal·lat en un poblet de Glasgow. No hi ha dubte, doncs, d’on va treure la inspiració per llançar-se al món de la ficció amb aquest artefacte literari carregat d’un humor fi però penetrant.

Anuncis

One thought on “El llibre de la senyoreta Buncle

  1. No ho sabia d’on havia tret la inspiració! Encara serà un llibre basat en fets reals hehe No hi tenia gaire fe però el vaig trobar molt entretingut. La segona part, El matrimoni de la senyoreta Buncle, el tinc a la llista per si algun dia necessito alguna d’aquestes lectures distretes sense més.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s