La merceria

La merceria

Títol: La merceria
Autora: Teresa Roig
Any de publicació: 2015
Editorial: Columna
Pàgines: 368
ISBN; 978-84-664-2005-1

Els camins d’una amistat són inescrutables. A La merceria, el vincle entre dos homes a principis del segle XX esdevé el motor d’un entramat d’històries, embolics sentimentals i rivalitats que contraposen i barregen les dues famílies respectives. La novel·la ressegueix les vicissituds dels dos nuclis domèstics fins a l’actualitat mentre, de teló de fons, es desenvolupen els fets històrics de cada època. L’evolució dels personatges marca l’essència del llibre, que parteix de dos protagonistes altament oposats i deriva en una família construïda amb trets dels uns i dels altres.

L’inici de La merceria està marcat per la contraposició entre dos amics: en Tonet, pobre i feliç i l’Eudald, ric i infeliç. Aquests contrastos tan clars es difuminen a mesura que avança el relat i les situacions de cadascun d’ells canvia. Un afecte tacat de culpa rosega l’Eudald, que decideix compartir part de la seva fortuna i cedir un local a en Tonet i la seva dona perquè surtin de la misèria i hi muntin una merceria. Però, a diferència dels diners, l’amor és difícil de regalar i l’Eudald no obté allò que busca per omplir el buit de la seva vida. A mesura que avancen els anys, la llavor d’amistat que van sembrar els dos homes muta cap a una cadena feixuga que lliga les famílies amb dues baules: l’amor i l’odi.

Els sentiments d’uns i altres prenen un paper principal en la novel·la, que aborda aquesta qüestió amb delicadesa i, alhora, aprofundint-hi. La quotidianitat de cada personatge també es manté en primer pla al llibre, on els fets històrics embolcallen les petites accions del dia a dia. Però aquesta rutina contínua també juga, en part, en contra de la novel·la, que queda ancorada en un costumisme previsible i poc potent. Les relacions entre marits, mullers, pares, mares, fills i filles teixeixen una història en una realitat coneguda, que no amaga sorpreses i que podria ser el relat de qualsevol família catalana.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s