El tallador de canyes

El tallador de canyes

Títol: El tallador de canyes
Autor: Junichirô Tanizaki
Any de publicació: 2015
Editorial: Viena
Traductor: Albert Nolla
Pàgines: 96
ISBN: 978-84-8330-851-6

Dues veus se sobreposen per explicar la història d’El tallador de canyes. La primera arrenca d’un narrador solitari que decideix esbargir-se amb un passeig fins al santuari de Minase. L’home avança tranquil·lament, al mateix ritme que el seu relat. Farcit de descripcions sobre l’escenari que l’envolta, el narrador s’endinsa en un paisatge plàcid i es concentra en explicar profusament tot allò que es va trobant. Són unes primeres pàgines altament contemplatives, en què l’entorn imbueix a l’home en un estat de nostàlgia per un passat que ja queda lluny.

Els sospirs melancòlics del narrador s’alternen amb fragments de textos japonesos antics sobre Minase i la seva naturalesa fins que l’home topa amb una ombra desconeguda. La trobada trenca l’ambient quasi místic i provoca un canvi de veu narrativa, que passa al nou individu. Com si fos una llegenda, l’home confessa la història d’un amor impossible que va viure el seu pare. En aquest relat, el protagonista va enamorar-se bojament per la senyoreta Oyû, una jove i atractiva vídua. Com que casar-se amb ella és impossible perquè està lligada a la família del seu marit, l’home decideix contraure matrimoni amb la seva germana i assegurar-se així que podrà veure la dona que estima amb assiduïtat.

Aquest triangle amorós agafa unes dimensions perverses que tensen fins al límit els sentiments per part dels tres personatges que el formen. La història deriva en un final trist, però adopta el caràcter misteriós de l’atmosfera inicial del llibre i deixa diversos interrogants a l’aire, per resoldre segons el parer del lector. Des d’una distància necessària per no caure en judicis de moral dels personatges, el llibre és un clàssic japonès sobre l’amor i la passió reprimida, però també sobre el record d’una civilització antiga que és a punt de desaparèixer.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s