Seducció

SeduccióTítol: Seducció
Autora: Nadine Gordimer
Any de publicació: 2004
Editorial: Proa
Traductor: Albert Giralt
Pàgines: 320
ISBN: 9788484375272

Hi ha parelles físicament similars però de caràcters oposats. També n’hi ha a la inversa, d’aparença contraposada i amb personalitats que es toquen. L’Abdú-Ibrahim i la Julie formen part d’aquesta darrera categoria, malgrat que ells es creuen diferents tant en termes físics com mentals. Una casualitat els posa en contacte i tots dos aprofiten l’ocasió per seduir l’altre. En una Sudàfrica dividida per colors, ella veu en l’Abdú-Ibrahim l’oportunitat per tastar un amor desconegut i inhòspit, provinent del món àrab. Ell, en canvi, percep la Julie com una clau per plantar les arrels lluny del seu país i amb la seguretat que dóna tenir una dona blanca de família rica al seu costat.

Seducció ressegueix els alts i baixos d’aquesta parella des de l’inici fins al final. Els primers passos de la relació arrenquen l’Abdú-Ibrahim del garatge de mecànic on treballa i se l’enduen fins al Cafè ELA-A, on la Julie i els seus amics comparteixen una taula per abocar-hi les penes. La distància pels abismes vitals i culturals és palpable i evident en cada conversa, però tots dos tapen aquestes esquerdes amb un desig salvatge. I és a damunt d’aquest desig on construeixen les bases de la relació, que avança a batzegades i s’entrebanca davant de cada obstacle. La fortuna de la Julie serveix de poc a l’Abdú-Ibrahim, perquè ella ha trencat amb la seva mare i una barreja de por i ràbia li impedeix refer els llaços amb el pare. Amb insistència i persuasió, l’Abdú-Ibrahim només aconsegueix que ella s’apropi a l’oncle, un moviment que arriba massa tard: la burocràcia el venç i l’obliga a tornar al seu país.

Allà, la Julie quedarà absorbida per l’exotisme de la cultura àrab i es deixarà seduir pel desert. Amb una prosa sorgida des de l’observació dels altres, Gordimer desenvolupa una narrativa que es fragmenta en funció dels pensaments de cada protagonista. Així, l’autora salta de la llibertat egoïsta de la Julie a la frustració de l’Abdú-Ibrahim quan retorna al poble i s’autoimposa l’esperança per esquivar així la derrota. Aquesta manera de perfilar tant els personatges com l’entorn és un dels punts forts del llibre, que està escrit amb una veu carregada de frases punyents i descripcions hipnòtiques com a embolcall d’una parella que es desfà lentament. La corda que els uneix cada vegada es tensa més fins que esclata i només els deixa una cosa en comú, que paradoxalment els separa: les ganes de rebel·lar-se contra el propi destí.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s