Blitz

Maquetación 1

Títol: Blitz
Autor: David Trueba
Any de publicació: 2015
Editorial: Anagrama
ISBN: 978-84-339-9790-6

Les crisis existencials pel pas del temps poden arribar als 50, però també als 27. A Blitz, David Trueba aborda les frustracions d’una parella que ronda la trentena i que veu com el temps se’ls escola entre les mans. La precarietat és una ombra que no es desenganxen i que escanya l’esperança d’un futur millor. En una atmosfera que a molts els resultarà familiar, Trueba explora les fissures de la incertesa a través d’una novel·la a dos temps, amb una primera part convincent que desemboca en un final flonjo.

Un missatge enviat al destinatari erroni exerceix de detonant per trencar la relació entre en Beto i la Marta. Tots dos són a Berlín per assistir a un congrés de paisatgisme on ell ha d’exposar un projecte, però la ruptura és imprevisible i arriba sense avisar. Amb aquest punt de partida, Blitz acompanya en Beto en una travessia sentimental carregada de reflexions sobre la vida, el temps i el dolor, que el portarà a embolicar-se amb l’Helga, una dona de més de seixanta anys. 

El relat de la relació entre en Beto i l’Helga trenca tots els motlles d’una història convencional. Trueba no s’està de descriure els detalls de la decrepitud i la vellesa amb una mirada que esquiva el rebuig sense caure en la idealització dels cossos. Deixant de banda el contrast sobtat entre l’abans i el després de les relacions sexuals, l’autor desafia els prejudicis i estampa escenes atrevides en què el desig es veu superat per les arrugues. 

En paral·lel, els rellotges de sorra, els quadres d’Otto Dix i les referències cinematogràfiques configuren un rerefons interessant que embolcalla nombroses reflexions sobre la vida. Les diferències abismals entre la visió de l’Helga i la d’en Beto a l’hora de pair el present creen un bon retrat d’una generació que s’esforça però no se’n surt, vista amb els ulls d’algú per a qui la joventut és pràcticament inabastable. Ara bé, el retorn del noi a Espanya desinfla el llibre i li pren el ritme adquirit en les primeres pàgines, convertint-lo en una història superficial que va en busca i captura del final pertinent. Blitz transcorre amb la rapidesa d’un llampec, però la velocitat no hauria de restar solidesa a l’obra, que enlluerna al principi tot i que acaba amb un final totalment oblidable.

Anuncis

One thought on “Blitz

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s