Nosaltres

NosaltresTítol: Nosaltres
Autor: David Nicholls
Any de publicació: 2015
Editorial: Empúries
Traducció: Albert Torrescasana Flotats
Pàgines: 480
ISBN: 978-84-9787-989-7

Ningú pot ignorar el regust amarg de la derrota. Però el fracàs costa d’empassar, i encara més si arriba una nit inesperada a través d’aquell cos que dorm a l’altre costat del llit. Així que, quan la Connie anuncia a en Douglas que el seu matrimoni s’ha acabat, ell s’espanta, calla i alimenta l’esperança que podrà retenir-la al seu costat. Nosaltres (Empúries 2015), de David Nicholls, és una història capicua, que enganxa el final de l’amor amb la passió dels primers dies per delatar com el temps i la vida ho difuminen tot.

L’esforç no salva el vaixell del naufragi, però intentar tapar forats ajuda a redimir-se. En l’univers de la parella, el buit més recent té nom i cognoms: l’Albie Petersen, el seu fill adolescent, marxarà de casa. Per al pare, un futur a base de dos és l’única idea possible, però a ella no li acaba de convèncer això d’envellir i morir junts. Un viatge familiar (l’últim) per Europa ensenyarà a en Douglas que la relació avança a ritmes diferents i que, si bé ell manté una admiració apassionada cap a la Connie, a ella només li desperta un afecte dolç.

David Nicholls ha escrit una mena d’epitafi matrimonial que desprèn tristesa, tot i que no cau en sentimentalismes barats. I això és gràcies, en bona part, a la mirada d’en Douglas, que marca el tempo narratiu i exposa els fets des de la seva pròpia perspectiva. Repassar els millors moments de la relació li obre múltiples reflexions que connecten sense traves amb el lector, ja que el llibre substitueix els planys lacrimògens per pensaments gairebé universals expressats amb senzillesa. També hi contribueix el sarcasme implícit en el relat, que desmunta qualsevol utopia d’amor romàntic, i el fet que el mateix protagonista és força cap quadrat.

En aquest sentit, les ments liberals i artístiques de la dona i el fill xoquen constantment amb la particular concepció del món d’en Douglas, que es guia per la ciència i s’atabala en un entorn caòtic i perdedor. Ara bé, la seva tendència a fer-se pesat i la necessitat de seguir estrictament els horaris s’afluixen a mesura que el viatge avança i s’adona que, a més de la dona, ja fa temps que ha perdut el fill. Així, el recorregut per Europa és també una travessia interior que l’ajuda a prendre distància amb allò que ha construït i a adonar-se d’aquells errors que la quotidianitat tapa. Malgrat l’aire de novel·la lleugera que pot aparentar en un principi, Nosaltres va molt més enllà d’una simple història d’amor i evidencia que els dies feliços t’agafen desprevingut, però els infeliços també.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s