L’aventura de l’amor

L'aventura de l'amor

 Títol: L’aventura de l’amor
 Autora: Nancy Mitford
 Any de publicació: 2014
 Editorial: Libros del Asteroide
 Pàgines: 288
 ISBN: 9788415625926

Tots hem conegut algú que s’assembla a la Linda. Enamoradissa, crèdula, apassionada, innocent. Però tal com la dibuixa Nancy Mitford ella és única. La seva particular concepció del món pinta de color una vida del segle passat feta a base de blancs i negres. I és que l’entorn de la Linda es limita a prendre el te, caçar a cavall i intercanviar xafarderies a Alconleigh, la casa de camp de la família. En un univers tan reduït i tan ofegat per les convencions socials, somiar amb un amor de conte resulta inevitable. La Linda cau de quatre grapes a la trampa del romanticisme quan s’endinsa en l’adolescència i queda captivada pel primer noi que li passa per davant. I és aquí on comença tot.

Perquè les experiències sentimentals de la Linda (sí, n’hi haurà més d’una) tenen el cor ensucrat, però estan embolcallades de frivolitat, ironia i un punt de sarcasme que fan de L’aventura de l’amor una de les novel·les més àcides sobre les passions de la classe alta anglesa. Això és gràcies a la mirada de la Fanny, cosina de la Linda i abandonada per una mare a qui la filla li feia nosa a l’hora d’aparellar-se. Ella és la narradora a l’ombra que relata els alts i baixos sentimentals de la protagonista, i ho fa des d’una sàtira encoberta i aparentment inòcua, però punyent i extremadament divertida.

La història de la Linda és cíclica i previsible, perquè consisteix en ensopegar una vegada rere l’altra amb la mateixa pedra, tot i que aquesta part del llibre només en representa la superfície. A remolc hi ha enganxada una família que es desintegra i una aristocràcia incapaç de desarrelar-se d’una manera de ser que fa pudor de naftalina. L’educació femenina, els matrimonis pactats i les presentacions oficials per trobar marit evidencien que aquesta societat està regida per criteris medievals caducs. L’humor caricaturesc, el patetisme i l’exageració fan brillar el relat de Mitford, que té punts autobiogràfics i molta crítica intel·ligent a la seva realitat. Aquesta és la primera novel·la de l’autora que es publica en català.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s