I el ressò de les muntanyes

I el ressò de les muntanyes

Títol: I el ressò de les muntanyes
 Autor: Khaled Hosseini
 Any de publicació: 2013
 Editorial: Edicions 62
 Pàgines: 416
 ISBN: 978-84-297-7104-6

“Crear significa destrossar la vida dels altres, convertir-los en participants involuntaris i indisposats” diu un dels personatges més turmentats de Khaled Hosseini. I, potser per això, els protagonistes de I el ressò de les muntanyes són persones amb vides petites però carregades de dolor. Un pare que es veu obligat a vendre la seva filla, un criat devot i sotmès als amos, una criatura òrfena amb una ferida terrible i un exiliat a qui li roben la seva terra natal. L’Afganistan dels anys 50 no deixa espai per a més. Tots plegats, amb la família com a pal de paller, configuren el teixit narratiu de la darrera novel·la de Hosseini, que parteix de la separació de dos germans per desenvolupar històries esquitxades, poc o molt, per aquest fet.

Un mosaic de veus desfila per l’obra, que apropa tragèdia rere tragèdia gràcies als narradors en primera persona. Però, més enllà del dramatisme, el llibre és un farcell de relats sobre prohibicions: homes que estimen altres homes, dones amb faldilles curtes i noies que estudien matemàtiques s’entrellacen en un context marcat per la ideologia, les guerres i el pes de la tradició. Així, la proliferació de fils narratius fa que I el ressò de les muntanyes s’allunyi de la novel·la i sigui, més aviat, un recull de contes amb un rerefons en comú.

Hosseini no s’entreté en la quotidianitat. L’autor juga amb el temps i porta a l’extrem recursos com els flashforwards i els salts temporals, que apareixen quan el lector menys s’ho espera. Com un cotxe accelerat que frena de sobte, les històries queden tallades en els punts àlgids del relat, en una estructura narrativa que trenca esquemes i requereix adaptar-se a nous personatges quan els antics començaven a quallar. Es tracta d’una opció tan extrema com les experiències dels seus protagonistes, que mostren com la felicitat canvia radicalment en funció de les fronteres.

Anuncis

2 thoughts on “I el ressò de les muntanyes

  1. Acabo de conèixer el teu blog i després de donar-hi una ullada, per aquí em quedo! Aquest llibre del Hosseini ja l’he llegit i em va agradar força 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s