Islàndia, somnis de riolita

Islàndia, somnis de riolita

Títol: Islàndia, somnis de riolita
Autor: Jordi Morell
Any de publicació: 2014
Editorial: Raig Verd
Pàgines: 160
ISBN: 978-84-15539-73-5

Cinc vides perdudes conflueixen a Islàndia. Un rellotger amb el cor trencat, un periodista inexpert, un músic sense grup, un farsant superat pel triomf i una geòloga frustrada coincideixen (sense entrar en contacte) a un cafè de l’illa nòrdica, que acull fredament les seves cavil·lacions. De cadascun d’ells en surt una història passada i un futur difús que nodreixen Islàndia, somnis de riolita (Raig Verd 2014), la primera novel·la de Jordi Morell.

Els minuts transcorren de forma diferent a l’Islàndia de Jordi Morell, on el paisatge irromp amb tanta força que és capaç de canviar les trajectòries de les persones. Aquest pas del temps queda immortalitzat de la mà d’un home que no ha sortit mai del Vallès, fins que es veu empès a viatjar a Reykjavík per arreglar un rellotge. A poc a poc, també van prenent forma l’amor, el desamor, el fracàs i les desil·lusions mentre cada protagonista descabdella les seves preocupacions. Hi ha les ganes d’un jove per interpretar la música que l’apassiona i que contrasta amb el desencís d’una esposa lligada al compromís. També treuen el cap la desesperació més absoluta davant la credulitat de la gent i l’ofec d’un escriptor empresonat dins la pròpia història. Al rerefons, el pòsit de l’autor Halldór Laxness i l’esplendor de Formentera marquen els destins de dos d’ells.

Ja sigui per la potència escenogràfica o bé per l’elevat to introspectiu, la novel·la s’amara d’una atmosfera mística que, excepte algun fragment irrellevant, qualla sense fissures en cada història. Entre volcans, deserts, cascades i precipicis certs personatges fugen de sí mateixos, mentre que d’altres malden per trobar-se. L’entorn es presenta esquerp i la societat els escup del seu niu, però ells segueixen endavant en un viatge psicològic carregat d’imatges poètiques i preguntes humanes.

La primera novel·la de Jordi Morell és abstracta i profunda, però això no significa que es faci pesada o bé costi de llegir. De fet, la seva veu narrativa adopta una cadència lleugerament musical que suavitza la lectura i evita perdre’s en llargues digressions. Amb una estructura senzilla (cada capítol pertany a un personatge), el llibre qüestiona els aspectes intangibles de cinc vides en un indret llunyà, però amb neguits propers als de qualsevol de nosaltres.

Anuncis

One thought on “Islàndia, somnis de riolita

  1. Tinc una estranya atracció cap a Islàndia, lloc al que encara no he aconseguit anar mai, i miro amb lupa els llibres que en parlen. Però no sé si aquest m’acaba de convèncer. Massa introspecció i massa misticisme. Tampoc el descartaria a la primera, me n’hauria de convèncer, però em sembla que de moment li donaré llargues.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s