Qué fue de Sophie Wilder

Qué fue de Sophie WilderTítol: Qué fue de Sophie Wilder
Autor: Christopher R. Beha
Any de publicació: 2014
Editorial: Libros del Asteroide
Pàgines: 304
ISBN: 9788415625759

Sophie Wilder és sinònim de tragèdia. Un dramatisme extrem tenyeix la vida d’aquesta dona silenciosa, que persegueix una fe coneguda però impossible d’abastar. Amb els preceptes del catolicisme com a guia existencial, la protagonista s’embranca en una redempció amarga que consisteix en cuidar el seu sogre, un malalt terminal que s’ha rendit a la malaltia. Mentre l’home agonitza, ella anirà burxant les ferides del passat per fer-ne emergir els records més obscurs, que converteixen el malalt en presumpte autor d’un incendi homicida. A través d’un procés lent i gradual, ell i la Sophie entraran en una espiral de degradació cada vegada més extrema i cauran en picat cap als inferns.

Però la història de la Sophie no arriba per ella mateixa sinó de la mà d’en Charlie, un antic amic de la universitat. La reaparició de la noia anys més tard fa emergir els records que ell guardava de l’època de joventut, en què junts van descobrir el procés d’escriptura i les fonts d’inspiració. A partir d’aquí, Beha parla de com els llibres construeixen les persones i dels dilemes a l’hora de crear sense beure (només) de les experiències autobiogràfiques. L’amistat, l’amor, el pas del temps i la fe també conflueixen a l’obra, que aborda els grans temes universals des de la senzillesa estilística.

L’elegància narrativa de l’autor pren forma d’un classicisme distant, que tracta amb sobrietat els fragments més dramàtics de la història i evita caure en una excessiva sentimentalitat. Malgrat aquesta llunyania d’una protagonista amb qui costa empatitzar, el llibre acumula moments d’una gran bellesa i no deixa de transmetre humanitat. Entre moltres altres qüestions, la primera novel·la de Beha és una bona defensa de la utilitat d’escriure per entendre la realitat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s