I demà, el paradís

3 Títol: I demà, el paradís
 Autor: Antoni Vives
 Any de publicació: 2014
 Editorial: RBA – La Magrana
 Pàgines: 400
 ISBN: 9788482646695

El paradís fa olor d’Àfrica, d’exotisme i d’aventura. O almenys així ho creu la Teresa, una jove burgesa que fuig de la Barcelona claustrofòbica dels anys 50 amb l’esperança de palpar la llibertat. La colònia espanyola de Fernando Poo, a Guinea Equatorial, l’acull amb recel: allà és una desconeguda, però també l’esposa de l’Alberto, un dels rics terratinents de l’indret. El racisme despietat i els abismes socials no triguen a aparèixer a la vida de la Teresa, que ben aviat necessitarà tornar-se a escapar de la seva realitat.

I és que la novel·la d’Antoni Vives es nodreix de les fugides de la protagonista i la necessitat endèmica d’obtenir una felicitat que no existeix. Només quan trenca les normes socials o bé és infidel al seu marit, la noia aconsegueix silenciar un egoisme desenfrenat que li rosega les entranyes si es deixa vèncer per la rutina. L’amor passional amb un pescador la transformarà en algú diferent, mentre s’enfronta a un bombardeig de contradiccions internes i es mou per trobar-se amb ella mateixa.

Entre llaguts i plantacions de cafè, Vives traça una línia transparent que enllaça Fernando Poo i Cadaqués, dos indrets idíl·lics però farcits de desigualtats. Les dues viles s’apropen a mesura que el present va estirant el passat, en una història carregada del cinisme i la hipocresia pròpia del cosmopolitisme barceloní. Dones misterioses sense arrugues a les mans, joves enamorats amb el futur estroncat i artistes a la recerca d’inspiració treuen el cap a la novel·la, que flueix amb elegància i sense precipitar esdeveniments.

Els deixos poètics esquitxen de delicadesa la veu narrativa de l’autor tot deixant pas a les emocions més primitives, que omplen de ràbia, odi i desesperació alguns dels protagonistes. Malgrat el rerefons històric, el llibre se sustenta per la potència d’uns personatges farcits de dubtes i paradoxes interiors en un relat que, per damunt de tot, evidencia la distància abismal entre la vida i el paradís.

Anuncis

One thought on “I demà, el paradís

  1. Retroenllaç: I DEMÀ, EL PARADÍS, d’Antoni Vives | Tot és una mentida

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s