El franctirador

El franctirador

Títol: El franctirador
Autor: Albert Pijuan
Editorial: Angle
Pàgines: 192
ISBN: 978-84-15695-59-2

Una única pregunta no sempre es resol amb una sola resposta. Així ho constata Albert Pijuan a El franctirador, una història alimentada per la recerca d’un assassí en sèrie però que va més enllà de la simple novel·la negra. En el seu debut a la narrativa, Pijuan retrata una societat ofegada per la religió i els totalitarismes, que donen peu a la violència extrema, les creences cegues i la por a l’exterior.

Polònia era gèlida el 1991, quan en Krzysztof torna a casa després d’un exili imposat. Mentre ell es retroba amb la mare, el franctirador que fa honor al títol dispara per primera vegada. I a mesura que l’assassí va actuant, el passat ocult d’en Krzysztof s’aixeca de sota terra i s’erigeix com un malson invencible.

Amb aquesta doble estructura com a pal de paller, Pijuan desembolica la trama breu però carregada d’intensitat, en què la història principal serveix per retratar una comunitat esquerdada “pels de dalt”. Pijuan utilitza una veu narrativa pròpia que destaca per les descripcions visuals, que agilitzen la lectura i aporten calidesa en un llibre de personatges distants. La manca d’un context sòlid que expliqui alguns elements donats per suposat fa trontollar la novel·la, sobretot si es desconeix la història del país, però l’eclosió final de tots els interrogants redimeix una obra marcada pel pes del passat.

Anuncis

One thought on “El franctirador

  1. Sembla un argument interessant, però el lloc on està ambientada fa pensar que ha de ser difícil entrar a la història, sentir-se identificat amb la trama i els personatges. Tampoc la puntues massa bé, així que em sembla que aquesta la deixaré passar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s