L’horitzó primer

L'horitzó primer

Títol: L’horitzó primer
Autor: Joan Todó
Any de publicació: 2013
Editorial: L’Avenç
Pàgines: 184
ISBN: 978-84-88839-73-2

La Sénia: un racó aïllat, entre Amposta i Vinaròs, on la calor aixafa i pràcticament no hi passa res. Allà és on va a parar un escriptor poc jove per estar a l’atur i haver de retornar a casa dels pares. Estrany en un poble que el va veure créixer però que ben aviat va deixar-lo escapar, l’alter ego de Joan Todó es bifurca en un Escrivent i un Protagonista mentre se sotmet a l’inexorable ombra del pas del temps.

Es tracta, per damunt de tot, d’una novel·la contemplativa. La història, l’acció i els personatges es difuminen davant el pes molsut d’una vila aparentment plàcida, però amb un bon carregament de xafarderies que queden atuïdes quan un forani s’hi posa pel mig. El passat, la Guerra Civil i els segles de conflictes al poble persegueixen el protagonista, que combat la pressió angoixant d’haver d’escriure el pregó de la Festa Major a través d’observar fins al detall més subtil del dia a dia entre seniencs.

Tot i que els capítols estan una mica desenganxats entre sí, L’horitzó primer val molt la pena si es gaudeix de les lectures sense estructura, que exalten el valor del llenguatge per sí mateix encara que darrere no hi hagi una història que estiri del carro. Les descripcions de Todó són rodones, fins al punt que encomana la soporífera xafogor de l’estiu malgrat el fred ja fa dies que truca a la porta. L’asfíxia d’una vila petita i els canvis invisibles que van deixant-hi empremta queden ben fixats en una obra d’arrels gruixudes.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s