El cementiri

El cementiri

Títol: El cementiri
Autor: Gerard Guix
Any de publicació: 2013
Editorial: Columna
Pàgines: 172
ISBN: 978-84-664-1723-5

Fa certa gràcia això de camuflar una novel·la juvenil de literatura per a adults, sobretot si es veu el llautó de la història des de les primeres pàgines. El cementiri no és una mala obra sinó que, simplement, encaixa amb els paràmetres d’un best-seller adolescent. Protagonistes terriblement atractius, un entorn mig fantàstic i molts obstacles externs s’emboliquen en un relat escèptic si s’observa des de la perspectiva més madura. Tot plegat configura una narració d’amors idíl·lics i exagerats, sustentada a base d’hipèrboles i sense un rerefons sòlid que aporti consistència a la història.

Gerard Guix recicla conceptes distòpics d’Orwell i Bradbury per erigir un futur en què està prohibit enterrar els difunts per combatre la sobrepoblació a la terra. En aquest context, Isobel, una noia tossuda, es revolta contra les lleis en una acció que la durà fins a Travis, un jove enterramorts. Immersos en una atmosfera misteriosa (de fet, un dels elements més ben aconseguits de la novel·la), els protagonistes s’embranquen en un estira-i-arronsa farcit de reiteracions i afirmacions mancades de solvència.

La superficialitat d’uns personatges poc versemblants i buits per dins no ajudar a remuntar el relat i la presència excessivament insistent del sexe tampoc resol les mancances de l’obra. Ara bé, si es llegeix des de l’òptica adolescent, la novel·la pot arribar a seduir el públic més àvid d’esquers amorosos amb intriga i màgia pel mig. És evident que Gerard Guix té traça amb la literatura juvenil, així que és millor que es focalitzi en allò que sap fer bé.

Anuncis

2 thoughts on “El cementiri

  1. Sona a Crepuscle tot plegat. He llegit la ressenya perquè recentment he adquirit ‘L’enginy’ d’aquest autor, i em va cridar l’atenció fa temps però no en sabia massa cosa. Parlant de l’estil del Gerard Guix no m’animes massa a llegir-lo. L’has llegit tu? Me’n pots dir alguna cosa? Em sembla que, si no ho evites, ha baixat uns quants graons a la llarga cua de pendents…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s