Motril 86

Motril 86 Títol: Motril 86
 Autora: Muriel Villanueva
 Any de publicació: 2013
 Editorial: Proa
 Pàgines:  288
 ISBN: 978-84-7588-422-6

Motril 86 significa submergir-se a l’Andalusia dels anys vuitanta i empassar-se un glop de nostàlgia darrere l’altre al ritme de les cançons d’un casset d’Alaska. Maternitat i infantesa s’enllacen des del seient del copilot d’un Renault blanc, on una nena rondinaire guia aquest viatge narratiu per entendre el seu passat. Les paraules ballen al so de la història de la Mar, un relat molt íntim en què la quotidianitat pren un caire autèntic i els aspectes més rutinaris esdevenen especials.

Tenir dues mares no és gaire convencional, i haver-ho d’explicar a la resta de persones es fa una muntanya. Almenys així és com ho veu la Mar, una criatura de deu anys amb una mirada incisiva i la llengua molt llarga, que aprofita el trajecte de Barcelona a Motril per burxar la parella de la seva mare biològica i fer-la esclatar de sinceritat. El retorn a una infància particular, sempre amb l’ombra dels prejudicis davant l’homosexualitat, serveix de confessió per a la protagonista anys més tard, que necessita escriure per comprendre la nena que porta dins.

El personatge de la Mar no té biaixos ni esquerdes i el seu petit món configura el pal de paller de Motril 86. Amb els límits difusos entre la realitat i la ficció, Villanueva atorga a l’escriptura el poder de retornar al passat per refer-ne els passos i modular la pròpia existència. Tot plegat amaga un diàleg entre la Mar de deu anys i l’adulta, que trenca amb els silencis d’infantesa i explora la memòria des de tot allò que de petita mai va gosar dir.

Anuncis

One thought on “Motril 86

  1. Encara no m’he estrenat amb l’autora, tot i haver-me apuntar “La gatera” de la teva ressenya. Pel que expliques hi trobo algun punt en comú amb “Una terra solitària” de la Bel Olid, però sempre relaciono les coses i els llibres d’una manera molt personal.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s