A l’altra banda de la nit

banda-nit

Títol: A l’altra banda de la nit
Autor: Jan van Mersbergen
Any de publicació: 2013
Editorial: Raig Verd
Pàgines: 192
ISBN: 978-84-15539-54-4

La història de Ralf és immensa i tan fràgil que es trenca a les mans. En només una nit de Carnaval, Jan van Mersbergen trasllada per escrit les reflexions d’un pare artificial en una família complicada i l’impacte d’uns fills impostats sobre un home perdudament enamorat. Per damunt de tot, A l’altra banda de la nit esdevé la plasmació d’un acte de generositat enorme, que eixampla el cor del lector i el fa estremir a mesura que va passant pàgines.

Des que es va topar amb l’amor de la Sara, en Ralf està pres per pròpia voluntat. Ella va arribar acompanyada d’una preadolescent amb problemes de bulímia, un nen aferrat a una joguina i dues petites sordmudes que necessiten atenció constant. Les cadenes dels quatre fills passen de la Sara al Ralf quan aquest decideix fer-se’n càrrec fins al punt de recloure’s a casa durant cinc anys i viure pendent d’una existència sense horaris, sotmesa als requeriments ofegats de les dues discapacitades. Les emocions impregnades a la novel·la de Van Mersbergen embolcallen el lector amb fermesa, en un viatge on el protagonista és un barquer sense rumb que s’ha perdut a ell mateix procurant ajudar els altres.

Amb una escriptura sòbria i personatges de cristall, A l’altra banda de la nit adopta una estructura de dues velocitats. El ritme frenètic i la ingesta desmesurada d’alcohol fan de la festa de disfresses una bogeria compartida amb desconeguts que no jutgen perquè cadascú porta la cara tapada. Alhora, la presa de consciència de Ralf segueix una dinàmica pausada per entendre la seva pròpia realitat des de l’anonimat. Construïda a base de metàfores concises, un deix poètic i silencis intermitents, el relat travessa la consciència humana per constatar que, tal com escriu Van Mersbergen, “l’amor és una grua de càrrega”. 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s