La germandat del raïm

La germandat del raïmTítol: La germandat del raïm
Autor: John Fante
Any de publicació: 2013
Editorial: Edicions de 1984
Pàgines: 192
ISBN: 978-84-15835-12-7

La literatura de John Fante supura vida per totes bandes. Lluny de la plàcida estampa familiar nord-americana, La germandat del raïm aplega conflictes i desavinences entre un marit infidel, una esposa cansada de fer la vista grossa i un grapat de fills que fa temps van marxar del niu però encara cauen rendits davant la cuina de la mare. Amb una veu narrativa despullada d’ornaments, Fante s’enfonsa en l’essència mediterrània per fer-ne emergir una manera de viure en què els instints i les pulsions ho dominen tot.

El dia a dia dels Molise funciona mitjançant un terratrèmol d’insults, renecs i crits que defineixen les arrels italianes d’un patriarca aferrat a l’alcohol, al masclisme i a la tossuderia perquè els fills heretin la seva vocació de paleta. Ara bé, la descendència no li ha sortit tal com esperava i tots han fugit d’una llar estancada en les tradicions. El retorn dels fills a casa per evitar el divorci dels pares provoca un retrobament cara a cara amb el passat i enfronta aquest curiós entramat de personatges, en què les peculiaritats de cadascun estan tan ben perfilades com els seus maldecaps.

El contrast entre la bellesa dels paratges i el malestar davant uns mascles embriacs a totes hores és tan constant que La germandat del raïm es converteix en la defensa inexorable d’un estil de vida governat pels sentits. El sexe, el menjar i el vi esdevenen els tres pilars d’una història emocional en què els diàlegs emergeixen de les entranyes i els protagonistes són tan humans que resulta complicat retreure’ls-hi res. Directe i natural com els mateixos Molise, el relat de Fante és un aparador de la vida en sí mateixa, que frega els límits de la caricatura però alhora exposa les vísceres d’una civilització milenària.

Anuncis

2 thoughts on “La germandat del raïm

  1. El tinc pendent de ressenyar, em va agradar molt, vaig riure i em vaig emocionar amb aquest pare i el fill escriptor.

  2. M’ha agradat molt. Al principi em feia mandra , un altre llibre traduït i per més inri americà,com si no hi hagués prou pelis i tv, però es va posar a tiro i la teva ressenya -un 4- em va fe decidir . Es molt original i fa molta gràcia que per un cop un vell xalat, masclista i cabró sigui el prota d’un llibre. La colla d’amics, desdentegats, arrugats i despresos ,es fan empàtics i et fa reflexionar, cal ser tan serio, esportista, responsable i tan políticament correcte per aquest quatre dies que vivim ? o realment val la pena anar sempre bufat de bon priorat, gaudint de dones,bon menjar i amics que fins l’últ tim dia estan al teu costat?i més si dures vuitanta anys…
    Potser es un cant a l’amistat, amb tots els seus defectes Molist va saber rodejar-se de gent que el trobava bé tal com era, tot i que a ca seva era un infern… però a ell ja l´hi anava bé i el seu tarannà i el delit per la seva feina el convertia en un paio autèntic.
    El llibre te un estil directe i es fa amè i de fàcil lectura. El final es molt sorprenen i queda molt justificat com l’homenatja del fill als vicis del pare amb els mateixos estris. En canvi no em convenç a la trama argumental que el fill sigui escriptor. Últimament es ve repetint escriptors que parlen dels seus problemes en boca d’ells mateixos novel·lats en un desdoblament de feina i personalitat. Es un recurs argumentat que trobo un pel suat i massa fàcil. (el síndrome Harry Quebert) A vegades queda bé però a la germandat del porró no li feia massa falta, apart que tampoc notes una gran sensibilitat ni massa cultura del noiet en qüestió

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s