L’adéu al mestre

L'adéu al mestre

Títol: L’adéu al mestre
Autor: Guillem Frontera

Any de publicació: 2013
Editorial: Club Editor
Pàgines: 192
ISBN: 9788473291778

Tothom té un preu, i fins i tot el pintor més íntegre es pot corrompre en un tres i no res. El món de l’art queda despullat de la idealització a través de Guillem Frontera, que il·lustra la salvatge guerra d’interessos entre pintors, marxants i aspirants a artistes. Una Mallorca àvida de grans genis escanya la petita acadèmia de pintura de l’illa, encapçalada per un mestre cansat dels anys i desencantat de la vida que dóna títol a aquesta història de frustracions, melancolia i desencís.

L’adéu al mestre és trist per les certeses que manifesta i per la resignació que impera al llarg de tota la novel·la. Frontera constata com l’economia encadena l’art i l’estreny per alimentar una munió de carronyaires amb els beneficis de les creacions. Plagi i originalitat es confonen en una història submergida a la pintura, que evidencia com l’autoria ja no té importància i com l’exhibició pública de l’artista substitueix el misticisme i la veneració d’èpoques anteriors. Entre situacions caricaturesques i mencions directes a Miquel Barceló, la novel·la defineix les Illes Balears com un territori afamat de pintors mediàtics que atreguin les masses i enriqueixin els mallorquins.

Frontera escriu perquè se’l llegeixi a poc a poc, mastegant les paraules i avançant les pàgines sense presses, a la mateixa velocitat que ho fa la història. Malgrat la cadència calmada del relat, l’autor transforma la placidesa de l’inici en una guerra cruenta, i ho fa mitjançant pinzellades subtils que modelen l’argument sense cap sotrac. L’adéu al mestre és una crítica mordaç a un egoisme ferotge que ha esquinçat el món de l’art, potser una mica massa utòpic, i l’ha convertit en el ring d’una lluita indiscriminada per la propietat dels creadors famosos del moment.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s