El banquer

El banquer

 Títol: El banquer
 Autora: Núria Cadenes
 Any de publicació: 2013
 Editorial: Edicions de 1984
 Pàgines: 240
 ISBN: 9788415835073

La monstruositat de Miquel Lluch esdevé una mica més humana sota les paraules de Núria Cadenes. El banquer, que ficciona l’existència del magnat Joan March, il•lumina les ombres d’aquest personatge obscur i extremadament cobdiciós amb la delicadesa d’una veu narrativa ben cuidada. El costumisme s’escapa dels límits de l’obra, que és alhora un retrat de l’època, per deixar empremta d’un malvat sense escrúpols i constatar el magnetisme addictiu de les grans fortunes en constant creixement.

A Cadenes no li tremola la mà quan és hora de dibuixar els personatges. Mitjançant pinzellades fugaces però fermes, l’autora perfila la figura d’un contrabandista mesquí i egoïsta que fa i desfà amb l’única fixació d’engreixar els seus comptes bancaris. Les incursions femenines exerceixen de contrapès en la novel•la, que gaudeix d’una estètica atractiva però grinyola per l’absència d’un fil argumental que l’allunyi de la simple relat costumista.

Escrita a base de fragments curts, El banquer és més una crònica que una novel•la per la seva estructura senzilla que s’alimenta de fets i documents reals. Tot i els intents (potser un xic excessius) per provar d’emular Mercè Rodoreda, no es pot posar en dubte el domini del llenguatge de l’autora ni la seva capacitat per penetrar sense fissures a la pell del protagonista. Cadenes construeix un banquer sòlid en l’àmbit literari i posa de manifest la seva vàlua narrativa, que és indubtable tot i que necessita polir alguns detalls.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s