Sense alè

Sense alè

Títol: Sense alè
Autora: Josefa Contijoch
Any de publicació: 2013
Editorial: Edicions de 1984
Pàgines: 186
ISBN: 978-84-92440-86-3

Un farcell de records submergits inunda Sense alè, novel·la redemptora que retorna al franquisme a través d’un crim passional. La commoció per la pèrdua inesperada d’una amiga és el detonant de l’obra, que esdevé l’eina per canalitzar el dolor de la narradora davant l’assassinat de l’Andrea, una de les persones cabdals en la seva existència. Aquesta mort sobtada desencadena un espiral de memòries, vivències rememorades i experiències compartides que la protagonista trasllada a l’escriptura per així fer reviure en part la seva amiga i, sobretot, poder-se’n acomiadar.

Sense alè viatja fins els darrers anys del franquisme per recuperar la joventut de dues companyes carregades d’il·lusió i amb l’esperança revolucionària de canviar el món per fer-lo millor. Amb un deix de nostàlgia imprescindible, la narradora dialoga amb la mort per entendre el perquè d’un futur escapçat. Els grans referents del cinema clàssic emergeixen entre els records, que s’articulen amb l’obsessió de refer mil vegades un crim que l’ha sacsejat de dalt a baix.

Contijoch se serveix de fragments curts i frases contundents per construir una lectura densa, que increpa el lector amb preguntes a l’aire sobre la vida i el destí. El bagatge com a poeta de l’autora juga molt a favor de la novel·la, i gràcies a un llenguatge curós i precís la història es fa menys espessa. La memòria d’una època de censures i imaginació truncada queda ben plasmada a Sense alè, que traspua a cada paràgraf les emocions retingudes de la frustració davant la manca de respostes.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s