El jove Nathaniel Hathorne

El jove Nathaniel Hathorne

Títol: El jove Nathaniel Hathorne
Autor: Víctor Sabaté
Any de publicació: 2012
Editorial: Raig Verd
Pàgines: 92
ISBN: 978-84-15539-22-3

Al món literari no tot està inventat, però gairebé. Víctor Sabaté n’és conscient malgrat li és força igual, així que trepitja el mercat de la ficció amb una primera novel·la que es nodreix d’històries ja existents. L’autor pren trames conegudes per presumir d’un estil narratiu ampul·lós i del domini de referències literàries internacionals. Ni l’originalitat ni la gràcia en relatar els fets treuen el cap a El jove Nathaniel Hathorne, que rebutja qualsevol incursió de fragments autèntics o naturals i es converteix en una novel·la encarcarada sense cap altre atractiu que la reflexió sobre el plagi i el procés d’escriptura.

La llegenda de vendre l’ànima al diable no és nova. Tampoc ho és el relat de l’escriptor frustrat i desconegut que descobreix un manuscrit brillant i se l’apropia, ni el de l’autor també anònim que veu com aquell llibre mai publicat té tapa i coberta però el signa algú altre. Tot plegat són històries recurrents que Víctor Sabaté adopta sense remordiments, per disposar d’un ventall d’excuses i farcir-les de noms i títols que fan bavejar els entesos en literatura. L’autor cau en el propi joc de la còpia que perviu en tota la història, però ho fa sense traça i s’entrebanca amb la trampa que ell mateix ha parat.

Una intriga flàccida, terror de fireta i fantasia sense suc demostren que Sabaté no se’n surt amb cap dels tres gèneres i que, tot i els diversos intents per evitar-ho, el llibre avorreix. La tragèdia impostada que apareix com un bolet indesitjable i la pedanteria narrativa present en totes les pàgines tampoc ajuden gaire al relat, que no aporta res de nou més enllà d’un debat interessant sobre els escriptors novells, la força de voluntat per acabar una novel·la i les dificultats per obrir-se camí en el dens mar de la literatura.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s