Últimas tardes con Teresa

Títol: Últimas tardes con Teresa
Autor: Juan Marsé
Any de publicació: 2009
Editorial: De Bolsillo
Pàgines: 480
ISBN: 9788497594035

Condemnada a l’atzar de les lectures obligatòries, Últimas tardes con Teresa està predestinada a romandre en un prestatge oblidat de moltes cases catalanes i a perpetuar el record de les classes tedioses de literatura durant l’educació secundària. La imposició d’aquesta i altres obres per part del pla acadèmic genera una polèmica eterna sobre si les novel·les obligades potencien o desgasten la voluntat lectora dels joves. Més enllà de la controvèrsia, l’obra estrella de Juan Marsé resplendeix tant pel contingut com per la narració en sí, que no deixen cap dubte sobre la figura de l’autor com un referent inqüestionable de la literatura espanyola.

La història d’amor passional entre el Manolo i la Teresa és la disfressa més transparent d’una doble farsa sustentada per aquests joves somiadors i esbojarrats. Els orígens humils d’ell, lladre de motos amb seu al barri del Carmel, l’empenyen a projectar-se en els burgesos de la part alta de Barcelona i a fer tots els possibles per esdevenir part del seu univers. Així s’enamora de la riquesa de la Teresa, que d’altra banda perd el món de vista per la lluita marxista i les manifestacions universitàries. La noia s’encega per la utòpica puresa de les classes treballadores, que admira com un tret intrínsec i molt atraient del Manolo. L’aristocràcia d’ella, però, no és tant fantàstica com sembla i els misteris d’ell s’allunyen de la política i es remeten únicament a robar per sobreviure.

Últimas tardes con Teresa és la prolongació de dues grans mentides dissimulades per l’amor juvenil, que els permet viure de les quimeres esquivant la certesa que algun dia deixaran de somiar. La prosa de Marsé llisca amb suavitat entre la ingenuïtat de la Teresa i l’egoïsme del Manolo, oscil·lant entre les dues veus narratives sense trencar en cap moment el curs de la història. Hi ha tantes capes amagades sota la narració que la relectura resulta indispensable per fer emergir una mirada crítica a la hipocresia burgesa, la bogeria adolescent, el determinisme social i infinits significats ocults a l’obra. Deixant de banda la discussió sobre si la novel·la de Marsé ha de ser o no obligatòria, Últimas tardes con Teresa és sens dubte essencial pel seu impacte narratiu, que transmet el magnetisme de les obres mestres i fa estimar una mica més la literatura.

Anuncis

2 thoughts on “Últimas tardes con Teresa

  1. És una obra mestra, sens dubte, però com tu, penso que s’ha de llegir de més gran, no obligatòriament.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s