Una família exemplar

Títol: Una família exemplar
Autor: Genís Sinca
Any de publicació: 2013
Editorial: Destino
Pàgines: 480
ISBN: 9788497102315

Exercici literari molt recomanable per aprendre a riure’s de les absurdes rigideses socials de forma saludable i profitosa. Sinca disfressa de tragicomèdia una crítica mordaç a la doble moral i a les falses aparences dels cercles burgesos en què el pes de la tradició familiar ho encarcara tot. Atrevida i extremadament divertida, Una família exemplar no només destrossa amb gràcia les debilitats dels més acomodats sinó que alhora denota una destresa narrativa en què abunden els jocs de paraules i les metàfores brillants.

La filla gran del doctor Bou es casa, i no ho fa amb algú qualsevol. El futur gendre d’aquest metge adinerat de Tortosa prové d’una família propietària de mig territori manresà. L’enllaç matrimonial nua un vincle tens i rígid entre la nissaga Bou-Antich i els Mirabaix, que destrossaran amb perseverància la plàcida existència dels parents de la núvia. Sinca reparteix bufetades entre uns i altres sense fer distincions: la humiliació empastifa tots els personatges de l’obra sota una pluja de caricatures excepcionals que són la joia d’una crònica de la desgràcia i la decadència de les classes benestants.

Les intencions ocultes dels Mirabaix i la degradació in crescendo del pediatre embolcallen una crítica agre a la societat benestant que dóna peu a reflexions darwinistes sobre l’herència genètica i el determinisme ambiental. Els escrúpols no tenen lloc a la prosa de Sinca, que demostra ser un artista de les descripcions capaç de monopolitzar els sentits del lector tan sols amb les paraules. Una família exemplar fereix la concepció més pura de l’ésser humà i no és apta per a caràcters susceptibles, però a la vegada és una catarsi indispensable que fa pixar de riure.

Anuncis

2 thoughts on “Una família exemplar

  1. Mare de déu, aquest cop no puc ni decidir si m’interessa o si no! Sensacions molt contraposades amb el que expliques, em sembla que m’hauré d’esperar a que el llibre se’m creuï per alguna altra banda per saber si vindrà amb mi o no.

  2. He llegit la novel.la i tot i que l’inici em semblava una estracanada per la caricatura homínida del protagonista, l’obra es torna amargant i indigesta cap el final. No és ja un riure’s de nosaltres mateixos sino que es recargola amb espisodis d’allò més escabrosos que de còmic no en tenen res. Tampoc hi veig que la nostra societat s’hi pugui sentir identificada, ni hi veig una pretesa exageració per a exemplificar res. Només hi veig la mala folla dels antagonistes i la idiotes del protagonista. Tot plegat sense gaire sentit.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s