Grans esperances

Grans esperancesTítol: Grans esperances
Autor: Charles Dickens
Any de publicació: 1985 (1934)
Editorial: Proa
Pàgines: 572
ISBN: 978-84-8437-444-2

Considerat un dels clàssics de la literatura per excel·lència, de Dickens poca cosa es pot afegir que ja no s’hagi mencionat. El seu nom se sol relacionar amb escenaris llòbrecs, històries de misèria i protagonistes desnutrits que lluiten per escalar graons a la societat. Grans esperances és, ni més ni menys, que tot això; el gir d’una existència predestinada narrada amb pompositat i lentitud per deixar en evidència les injustícies i desigualtats d’un món de rics hipòcrites i pobres desgraciats.

Dickens és el pare d’un patró narratiu comú en què un protagonista encadenat a l’infortuni aconsegueix, miraculosament, desfer-se de la desgràcia i dur la vida que sempre havia somiat. A Grans esperances, Pip s’escapa de la pobresa absoluta gràcies a un benefactor ocult que li concedeix diners i educació perquè visqui com un senyor en l’alta aristocràcia londinenca. Tanmateix, la riquesa no el fa feliç i Pip viurà condemnat a una sensació d’inferioritat permanent que li provocarà frustració i tristesa per tot allò que vol però és massa dèbil per aconseguir-ho.

Densa i contundent, Grans esperances avança a pas de formiga i pot arribar a exasperar aquells que busquin una història àgil i sense redundàncies. L’estil narratiu de Dickens no es pot concebre sense grans floritures i descripcions detallistes, reforçada per la traducció magnificent de Josep Carner, que empra un català grandiloqüent i fa emergir expressions avui en dia relegades a l’oblit. Escrita en una primera persona simple i sense salts narratius, Grans esperances és força previsible en termes argumentals però alhora retrata des de la sàtira i la ironia una societat estroncada pels estrats socials. Malgrat cal llegir-la amb paciència i un diccionari al costat, és una bona inversió de temps per conèixer les arrels de la literatura moderna.

També se n’ha parlat al blog Llibres, i punt!.

Anuncis

4 thoughts on “Grans esperances

  1. Una ressenya magnífica! Crec que el descrius perfectament, i veig que els punts criticables de l’obra a tu no et suposen cap problema per puntuar-lo bé, però està molt bé com a advertència per aquells que vulguin llegir-lo. Suposo que jo agrairia una mica més d’agilitat, però no es pot demanar més. Reitero la felicitació per una ressenya molt ben feta.

  2. Dickens s’ha de llegir sense presses. Aquest no l’he llegit, algun estiu d’aquests , amb hores per devant per llegir seguit, l’agafaré

  3. Gràcies per aquesta ressenya tan clara, si algun dia em decideixo a llegir-ho, ja sé a què m’haig d’enfrontar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s