La gatera

La gatera

Títol: La gatera
Autora: Muriel Villanueva
Any de publicació: 2012
Editorial: Amsterdam
Pàgines: 160
ISBN: 978-8492941629

La gatera és un caramel d’aquells que es desfan sense embafar i que la prestesa dels més golafres fa desaparèixer massa aviat de la boca. Muriel Villanueva juga amb una prosa àgil i segura que traça una història lleugera i aparentment força superficial sobre les relacions entre joves i grans. Tanmateix, La gatera embolica una reflexió molt interessant que desmunta les fronteres entre realitat i ficció amb uns girs argumentals rodons. Amb una subtilesa excel·lent, l’autora tomba la previsibilitat de la trama retratant l’evolució submergida d’un personatge que s’oculta a si mateix per fugir del passat.

La Raquel irromp en les primeres pàgines com una protagonista que cau malament per inèrcia. Òrfena i hereva de dos pisos immensos, s’endinsa en el món universitari per primera vegada com una adolescent popular tot i que passa de la trentena, s’expressa amb l’accent xava de Barcelona i va de guai per una vida que considera sota el seu domini i prou. Rere aquesta armadura de seguretat i fermesa s’amaga una persona esquerdada per les circumstàncies, terriblement fràgil i ofegada per una solitud permanent. En poques pàgines, la Raquel encomana calidesa i esdevé amable malgrat les seves obsessions estrafolàries, que fan anar de corcoll la seva parella, la veïna entranyable, els companys de classe i el lector.

Molt ben escrita sense fer-ne bandera, Villanueva es diverteix canviant els temps verbals de sobte i capgirant personatges i situacions en un context construït amb precisió. Tolstoi, Kafka i Barthes treuen el cap en un relat on Nabokov comparteix pàgina amb la sèrie Lost sense que la literatura pateixi cap sacrilegi perquè la bogeria és normal a l’univers de la Raquel. Tot i que l’inici és un xic feixuc i la trama costa d’arrencar, La gatera embolcalla una lectura simpàtica i sense forats narratius que deixa un regust inevitablement agredolç als llavis.

Anuncis

2 thoughts on “La gatera

  1. Avui precisament “he descobert” el blog de la Muriel Villanueva! Fa molt de temps que el vull llegir però han passat al davant d’altres… Miraré de posar-m’hi! Gràcies per l’apunt, com sempre…
    SU

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s