La vida imaginaria

La vida imaginariaTítol: La vida imaginaria
Autora: Mara Torres
Any de publicació: 2012
Editorial: Planeta
Pàgines: 256
ISBN: 9788408031420

Mara Torres entra al món de la literatura per la porta gran. Finalista del Premi Planeta 2012, La vida imaginaria brilla per la naturalitat sincera d’una protagonista fràgil i curulla de defectes, però alhora amb la força necessària per sostenir una novel·la introspectiva sobre les relacions humanes. La història de Nata és un remolí d’emocions relatades amb frescor i proximitat, que tracta la superació d’una pèrdua sense caure en l’estereotip tràgic ni en el dramatisme extrem. La veu narrativa de Torres, àgil i espontània, és la clau per equilibrar una obra on la presència constant de conflictes emocionals queda compensada per la diligent lleugeresa del relat.

Els projectes de futur de la Nata, una noia de trenta anys despreocupada, queden estroncats quan de sobte el seu company sentimental, Beto, l’abandona sense motiu aparent. La ruptura transforma els plans sòlids de la protagonista en una relació avortada, que capgira la seva existència i la llança dins d’un abisme emocional. Fantasia i realitat es confonen en el viatge de la Nata per escapar d’un Beto imaginari que s’acomoda a la seva ment i la persegueix dia i nit sense deixar-la respirar. Només amb escapades de bogeria i alcohol la protagonista aconsegueix una treva per evadir-se del buit que ha deixat Beto i que, poc a poc, es va tornant més difús i petit.

La veu narrativa de Mara Torres es nodreix de capítols breus en format de diari i d’una pluja de diàlegs enèrgics, convertint la tragèdia inicial en una muntanya russa d’anècdotes divertides, monòlegs introspectius i fragments quotidians. La profunditat en l’argument no és el punt fort de l’obra, que es manté en la superficialitat d’uns personatges plans i d’una història força previsible, però alhora atractiva per la seva càlida simpatia.

Amb un to semblant a les novel·les de Helen Fielding i la seva cinematogràfica Bridget Jones, Torres reflexiona sobre la joventut eterna i les crisis de maduresa a través de situacions comunes que resultaran conegudes al lector habituat a les sortides nocturnes i les festes de discoteca. Malgrat l’absència de matisos en una novel·la lineal i plana, el missatge optimista es manté al llarg de la història, que es llegeix fàcilment sense deixar de fer una senzilla radiografia de les relacions humanes.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s