En una sola persona

Títol: En una sola persona
Autor: John Irving
Any de publicació: 2013
Editorial: Edicions 62
Pàgines: 640
ISBN: 978-84-2977-004-9

No es pot parlar de literatura contemporània sense conèixer John Irving, i no es pot entendre John Irving sense haver mastegat i paït En una sola persona. La tretzena obra de l’escriptor nord-americà dóna llum a la bisexualitat amb la saviesa d’algú que es coneix tots els secrets de la narrativa després de dècades de trampejar-hi, discutir-hi i conciliar-hi diàriament. Escrita amb pols ferm i valentia, En una sola persona esquiva el morbo fàcil i aborda la intolerància de les pràctiques homosexuals i heterosexuals simultànies. I ho fa amb una normalitat que, paradoxalment, l’impulsa per damunt de la resta d’obres de temàtica similar.

Irving llança l’esquer narratiu amb el despertar sexual de Bill Abbott, un jove escriptor d’un poblet de Vermont, als Estats Units. Els enamoraments primerencs, l’atracció cap a una bibliotecària transsexual i el rebuig frontal d’una comunitat petita vers els comportaments efeminats són les tres peces inicials d’una història immensa sobre desitjos, passions i instints que trenquen la norma social dels anys cinquanta. La veu d’un Bill madur, i avesat a ser la diferència, exerceix de guia en l’evolució laberíntica de la pròpia sexualitat. Des d’una adolescència experimental, l’obra fluctua pels combats de boxa universitaris, la Viena dels anys setanta i l’epidèmia de sida dels vuitanta, desembocant en la defensa aferrissada d’una bisexualitat incompresa tant per gais com per heterosexuals.

Amb un rerefons crític sense redundàncies, En una sola persona despulla la bisexualitat de prejudicis i l’enfoca des de tots els prismes possibles per fer-ne emergir la part més humana. El teatre de Shakespeare actua de farsa en la qual s’emmiralla una realitat no gaire llunyana, que permet escenes de lectura imprescindible, com la magnífica descripció de les reaccions del públic davant la representació de papers femenins per part d’un vell serrador amant de les perruques i les faldilles. Malgrat compartir temàtica amb altres obres igual d’atrevides com Middlesex, de Jeffrey Eugenides, la història de Bill Abbott s’erigeix com una novel·la impactant que Irving marca amb la seva pròpia veu narrativa i la fa única en el tractament del contingut.

L’autor ha vestit En una sola persona de tragicomèdia, balancejant-la entre la calidesa entranyable dels seus personatges i la solitud enganxosa d’un fenomen que, a ulls de la majoria, no s’entén. Sense estalviar ni humor ni sacsejades, Irving demostra que és un mestre en estirar el lector del braç i arrossegar-lo dins el remolí literari que construeix per a cada ocasió. L’autor s’espolsa d’elucubracions abstractes i fa tangibles els conflictes existencials a través d’uns personatges terriblement humans que, com qui no vol la cosa, planten arrels i costen d’acomiadar.

Anuncis

3 thoughts on “En una sola persona

  1. Ja la tenia a la llista de pendents perquè “Una dona difícil” em va encantar però volia anar sobre segur sabent quina puntuació li havies donat…:D

  2. Retroenllaç: L’avinguda dels misteris | Racó per llegir

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s