Albert Serra (la novel·la, no el cineasta)

Albert Serra (la novel·la, no el cineasta)

Títol: Albert Serra (la novel·la, no el cineasta)
Autor: Albert Forns
Any de publicació: 2013
Editorial: Empúries
Pàgines: 334
ISBN: 978-84-9787-836-4

El títol enganya: Albert Forns no ha escrit una novel·la. Amb el personatge d’Albert Serra com a pretext, el Premi Documenta 2012 és un contenidor literari que acumula reflexions sobre l’art contemporani, anècdotes domèstiques i fragments de reportatges periodístics propis sense fer distincions. Albert Forns arracona la pedanteria de bona part dels entesos en actualitat cultural i converteix el món dels referents artístics en una realitat tangible i accessible a qualsevol (això sí, amb Google al costat). Amb una naturalitat admirable i sense perdre en cap moment el sentit de l’humor, l’obra aborda fenòmens com la mitificació de referents internacionals, l’originalitat i el plagi en un joc d’identitats erudit però alhora molt franc.

La fascinació de l’Albert Forns cap a l’Albert Serra és tan immensa que l’autor decideix convertir-s’hi. El procés de transmutació suposa només una simple excusa per estudiar el rerefons d’un personatge que, en la majoria dels casos, genera rebuig per la monotonia i l’avorriment intrínsecs en les seves pel·lícules. Lluny dels clàssics panegírics sobre una personalitat misteriosa, l’obra desfà l’aura malcarada del cineasta amb gràcia i sense trencar-ne l’encant. Però ni Albert Forns ni Albert Serra monopolitzen el text, on els fragments biogràfics d’artistes com Andy Warhol, Sophie Calle i Miquel Barceló comparteixen pàgina amb les cabòries d’un oficinista estancat en la rutina laboral i les sortides amb amics a l’Horiginal de Barcelona. 

El llenguatge espontani i fresc d’Albert Serra (la novel·la, no el cineasta) obre les portes al món de l’art contemporani sense caure en la tediositat de les enciclopèdies però obligant al lector a disposar d’Internet ben a prop. Una ironia prima i aguda plana al llarg de tota l’obra, que ignora les barreres dels gèneres narratius i innova tant en l’estil com en la concepció d’una història. Tot i que la força del text decau en les últimes pàgines i els incentius per seguir llegint s’encongeixen, la modernitat singular de l’obra i el seu caràcter renovador en el panorama literari actual són indiscutibles.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s