Un altre got d’absenta

Un altre got d'absenta

Títol: Un altre got d’absenta
Autora: Tina Vallès
Any de publicació: 2012
Editorial: Labreu Edicions
Pàgines: 128
ISBN: 978-84-939632-1-7

Ni una novel·la curta ni un recull de relats breus. Un altre got d’absenta és l’espiell cap a l’univers de Tina Vallès, on les persianes badallen, les berrugues activen ofensives acústiques i les taques d’humitat exerceixen de cònjuge perfecte per als oficinistes solitaris. Mitjançant un experiment descriptiu extraordinari, l’autora transforma la quotidianitat en literatura tot jugant amb metàfores, hipèrboles i al·legories que basteixen una veu narrativa equiparable a la dels millors orfebres del llenguatge. L’absència d’una línia argumental definida provoca un efecte contraproduent en l’obra; per una banda, el rebuig dels amants de l’acció desmesurada i les intrigues a cada pàgina, però per l’altra, la dignificació de l’art de la paraula i de la literatura per sí mateixa.

On la majoria de persones veuen, de reüll i amb presses, un barri gris infestat de veïns pesats, obsessius i gens interessants, la mirada de Tina Vallès hi percep un món insòlit i especial habitat per dones de llimona i rumba, dentadures lluminoses i borrissols enamorats. El focus intermitent d’Un altre got d’absenta apunta metges, mares, cambrers i gent gran per imprimir-ne una radiografia entranyable que dóna llum a les minúcies humanes del dia a dia. Trencant l’estructura narrativa clàssica, l’obra no arriba a la categoria d’història convencional sinó que es basa en captar els instants més rutinaris i convertir-los en fantasies esporàdiques que la narració ha atrapat per sorpresa i que no tenen principi ni final.

Un altre got d’absenta dóna vida als objectes comuns i n’exprimeix símils brillants, alhora que descriu amb una originalitat excepcional aquells perfils de personatges que sempre són presents en totes les escales de veïns. El buit argumental i la reiteració de certs trets a l’hora de descriure constitueixen la part més delicada i arriscada de l’obra, que en pal·lia els efectes a través d’un estil àgil, atractiu i inusual. Així, Un altre got d’absenta fuig de la normalitat i trenca els esquemes de la literatura comercial, encarnant un tipus de narrativa altament recomanable per llegir a poc a poc, sense desmesura però sense deixar-la escapar.

Anuncis

3 thoughts on “Un altre got d’absenta

  1. És d’aquells llibres, suposo que per la seva estructura, que em costen de llegir, no m’hi trobo massa còmoda, al mateix temps em sento tafanera i vull llegir-lo per contrastar-lo amb les ressenyes, totes positives, que he llegit. Miraré de no deixar-lo escapar com aconselles.

  2. Tinc moltes ganes de llegir-lo, totes les crítiques són tan bones que encara que sigui una prosa a la qual no estic acostumada no crec que sigui difícil de llegir, i a més, només són 128 pàgines.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s