Una dona d’aigua

Una dona d'aigua

Títol: Una dona d’aigua
Autora: Núria Esponellà
Any de publicació: 2013
Editorial: Columna
Pàgines: 496
ISBN: 978-84-6641-671-9

La darrera novel·la de Núria Esponellà presenta tots els elements per convertir-se en lectura recomanable. Una història interessant, amb tocs de misteri i conflictes amorosos, sustenta Una dona d’aigua, que a més exhibeix una extensa documentació sobre la vida banyolina de finals del segle XIX i una riquesa de vocabulari pròpia només dels autors més familiaritzats amb la llengua. Tanmateix, l’estil narratiu d’Esponellà no acaba d’encaixar les peces i fa de la novel·la una obra tediosa i distant, mancada del revulsiu necessari per impulsar la lectura al llarg de gairebé 500 pàgines.

Els matrimonis infeliços eren, dos-cents anys enrere, una cadena perpètua difícil de trencar. La Sara i el Miquel coincideixen a Banyoles, on s’adonen que comparteixen problemes de salut i l’aversió profunda vers els respectius cònjuges. Un enamorament profund i a primera vista els encisa de seguida i els empeny a viure una experiència d’adulteri encobert entre les aigües de l’estany. El marit d’ella, però, aviat s’adonarà de l’engany i no els posarà les coses fàcils, vestint la història d’amor d’un reguitzell de xantatges, amenaces i violència.

Una dona d’aigua es nodreix de les llegendes de l’estany i dels experiments pseudocientífics de l’època per crear una atmosfera tèrbola d’intrigues i enganys. Amb un vocabulari vast i concís, l’autora demostra que sap combinar tecnicismes amb el llenguatge col·loquial sense que l’argument trontolli. Tot i això, l’obra avança mandrosament i sense dinamisme, encantant-se en la precisió descriptiva que li aporta color però alhora la fa pesada. Així, la monotonia narrativa juntament amb una frontera més que evident entre bons i dolents, la introspecció d’uns personatges plans i sense matisos i un poti-poti narratiu que no acaba de quallar constaten que la literatura és qüestió d’equilibri i que aquest no és fàcil de trobar.

Anuncis

2 thoughts on “Una dona d’aigua

  1. Doncs ja la trobo una obra molt bona i ben escrita, i en cap moment tediosa. A mi m´ha interessat fins a la darrera pàgina

  2. No vaig parar de llegir fins al final, una magnífica obra, rica i plena de contingut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s