El bolígraf de tinta verda

El bolígraf de tinta verda

Títol: El bolígraf de tinta verda
Autor: Eloy Moreno
Any de publicació: 2011
Editorial: Columna
Pàgines: 320
ISBN: 9788467035919

L’èxit d’Eloy Moreno prové d’un fenomen curiós. El bolígraf de tinta verda forma part de les obres d’estructura fàcil i narrativa entenedora però, lluny de la felicitat impostada que predomina en aquest tipus de novel·les, l’autor selecciona un antiheroi i incideix en la seva misèria personal. L’apatia crònica d’un home atrapat en una vida rutinària i sense incentius configura l’argument de l’obra, que combat aquest cul de sac d’infelicitat amb una prosa ensucrada i amiga assequible per a tothom. L’alt component emocional de tota la història completa El bolígraf de tinta verda, un retrat de la quotidianitat sense sentit que encadena dissimuladament molta gent.

La rutina empresona el protagonista anònim de El bolígraf de tinta verda, un home qualsevol esclau d’una feina grisa i d’un matrimoni assentat en compartir despeses, tasques domèstiques i un fill. La reiteració d’una vida monòtona i sotmesa al cercle viciós d’horaris preestablerts on tots els dies són igual fonamenta la novel·la, que reivindica el trencament de la rutina per recuperar la passió per la vida. Moreno idealitza l’arquetip de la felicitat basada en els petits detalls mitjançant imatges idíl·liques d’excursions al camp, passeigs per la platja i tots els estereotips gastats per referir-se al benestar.

La humilitat en la veu narrativa, que la fa propera i amable, és el secret d’una obra sense un estil destacable i amb una línia argumental redundant. El tractament edulcorat de la història recorda l’escriptura de Francesc Miralles i Albert Espinosa tot i que el contingut en distancia les possibles similituds de la trama. Les petites sorpreses que amaga el final no eviten que El bolígraf de tinta verda caigui en la mediocritat d’una història de caire infantil i paralitzada en la repetició de la desgràcia.  No obstant, cal lloar-ne l’originalitat de la idea i la bona rebuda assegurada per part de molts lectors que s’hi sentiran identificats.

També se n’ha parlat al blog Llibres, i punt!.

Anuncis

One thought on “El bolígraf de tinta verda

  1. I jo endevino contenció en les teves paraules, de les que esperava una crítica encara més sagnant, però si es llegeix entre línies, la teva opinió és clara, i no dista de la meva. Generosa en la puntuació, com ja vaig dir en el seu dia, és un llibre que necessita infinita revisió.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s