La vacant imprevista

La vacant imprevista

Títol: La vacant imprevista
Autora: J. K. Rowling
Any de publicació: 2012
Editorial: Empúries
Pàgines: 600
ISBN: 8497878175

J. K. Rowling canvia de camisa sense encertar-la; cinc anys després de l’èxit absolut en el món de la narrativa juvenil, l’autora de Harry Potter es desprèn del gènere fantàstic i es vesteix de realisme i tragèdia, aprofitant alhora l’ocasió per fer el salt a la literatura per a adults. La vacant imprevista desembarca per fer tocar de peus a terra amb històries de drogoaddicció, famílies desestructurades i adolescents problemàtics amb un futur incert. La cautela excessiva i el temor a deixar-se endur per la cruesa de les situacions fa caure Rowling en una narració impostada i ploranera, on el victimisme de sis famílies configura el motor tediós d’una obra sense atractius més enllà de l’èmfasi en les desgràcies particulars dels protagonistes.

La vacant imprevista pren com a excusa la mort inesperada d’un regidor de Pagford, un poblet britànic, per furgar en les interioritats de la vila. Immigració i racisme, incomprensió emocional cap als propis fills, depressions permanents, sexe que frega la pederàstia, assetjament escolar i infidelitats teixeixen el dia a dia dels ciutadans de Pagford, dividit en dos bàndols oposats per un conflicte territorial absurd. L’odi i la hipocresia són el pa de cada dia entre els vilatans, que protagonitzen un drama tou i superficial.

Un inici mandrós i la manca de profunditat en l’argument fan que la història no qualli i recaigui reiteradament en la mediocritat literària. Només l’estil que l’autora hereta de Harry Potter, àgil i fresc, trenca amb la monotonia de la novel·la, que presenta un ús dels parèntesis sintàcticament qüestionable i força desconcertant. El paper de les xarxes socials i la incorporació de cançons de Rihanna aporten un deix d’actualitat en l’obra, que fracassa en l’intent de construir-se un públic intergeneracional. L’expectació per a la reaparició de l’autora és doncs un naufragi, que desemboca en una tragèdia desmesurada i sensacionalista, dilatada eternament i que busca per la via simple i descarada la llàgrima fàcil del lector més bleda. La vacant imprevista confirma, en aquesta ocasió, que J. K. Rowling ha perdut tota la seva màgia.

Anuncis

5 thoughts on “La vacant imprevista

  1. Pel que dius sembla un grapat de tòpics de tragèdia entrats amb calçador en un llibre. No és que tingués intenció de llegir-la, però m’ha interessat veure què en deies ja que se li està donant tant bombo. Res, cadascú que es dediqui al que sap fer, oi?

  2. Caram, doncs sí que era un dels llibres que tenia a la llista. Tot i que, la veritat sigui dita, els últims tres llibres de Harry Potter ja els vaig trobar bastant prescindibles, la veritat…

  3. Retroenllaç: El gusano de seda | Racó per llegir

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s