D’acer

Títol: D’acer
Autora: Silvia Avallone
Any de publicació: 2011
Editorial: Edicions 62
Pàgines: 344
ISBN: 9788429768374

A la vida, hi ha coses que no es poden triar. No s’escull la pròpia família, ni el lloc on es neix, ni les desgràcies sobtades, ni la pròpia sexualitat. I si no és així, que els ho expliquin a l’Anna i la Francesca, dues adolescents de finals dels anys 90 que fan el pas a l’edat adulta entre masclisme, brutícia i cops perquè és l’escenari on els ha tocat viure. Ubicada al barri obrer de Piombino, a Itàlia, D’acer és el testimoni de dues vides anònimes que, en un entorn sòrdid i miserable, només poden recórrer a l’amistat per gaudir de la pròpia existència.

L’adolescència no és una edat fàcil, i menys si la vida t’obliga a fer-hi front entre drogues, sexe gairebé imposat, famílies desestructurades i unes perspectives de millora tant minses que arrenquen qualsevol possibilitat d’esperança sobre el futur. Aquesta és la realitat que presenta Silvia Avallone a D’acer, una novel·la que, si bé no és una lectura agradable, retrata amb una precisió força entenedora tots els obstacles que impedeixen a certs joves sortir del seu món d’addiccions i irresponsabilitats per tirar endavant. 

Malgrat que l’estil narratiu de l’obra és repetitiu, simple i poc original, D’acer guanya punts gràcies al pes d’un contingut cru i malauradament poc fictici. La nuesa dels personatges, que aparenten una seguretat blindada però fràgil fruit de la pròpia incomprensió emocional, és l’ajuda clau a D’acer per apropar-se a l’univers particular de l’obra, decorada amb fàbriques, metalls i gats abandonats. En definitiva, Avallone ha creat una novel·la útil i molt interessant per comprendre com els judicis de valor no són lícits si no es coneix l’impacte de certs factors que influeixen enormement les persones en un entorn on la solitud n’és el pitjor enemic. I és que, tal i com bé saben l’Anna i la Francesca, a la vida per molt que es vulgui hi ha coses que mai es podran triar.

També se n’ha parlat al blog Les coses de la Clara.

Anuncis

One thought on “D’acer

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s