Quiet

Títol: Quiet
Autor: Màrius Serra
Any de publicació: 2008
Editorial: Empúries
Pàgines: 128
ISBN: 9788497873420

Malgrat la imposició no és mai bona, hi ha llibres que haurien de ser obligatoris i Quiet és un d’ells. L’afecte infinit d’un pare per al seu fill i el coratge per tirar endavant tot i la greu malaltia que afecta la criatura són els dos grans pilars d’una història emotiva i sobretot valenta. Allunyant-se de la narrativa lacrimògena i dramatitzada, Màrius Serra plasma amb una senzillesa implacable els instants i les emocions que han marcat la seva relació amb en Llullu, fent d’aquest vincle quelcom tendre i per damunt de tot admirable.

En Llullu és un nen que no pot parlar ni moure’s a causa d’una encefalopatia pràcticament desconeguda per la ciència. Lluny de convertir-lo en una víctima, els seus pares enfronten la situació i fan tots els possibles per construir-li una vida com la de qualsevol altre. En Llullu no és ni un impediment ni un obstacle, sinó més aviat una persona que desperta estima i curiositat. Així doncs, amb ell viatjaran arreu del món i el convertiran en protagonista de les anècdotes quotidianes més commovedores, tot evidenciant tant el desconeixement de la societat vers aquestes malalties com les nombroses actituds de reprovació i rebuig davant algú que no s’ajusta a la normalitat establerta.

A través dels ulls d’un pare valent, en Llullu esdevé el protagonista silenciós de la història. Les seves incapacitats i el garbuix d’interrogants que desprèn fan d’ell una criatura fràgil però alhora fascinant, que en tan sols un parell de pàgines ja s’ha fet un racó al cor del lector. El domini impressionant del llenguatge per part de l’autor empeny la narració cap a la franquesa i n’afavoreix els matisos, tot jugant amb les paraules per descriure sense ambigüitats ni digressions innecessàries.

La lectura de Quiet és d’aquelles que omplen la ment de preguntes i reflexions, il·luminant l’existència d’unes persones que, si s’hi ha topat alguna vegada, probablement se n’ha apartat la mirada. La història d’en Llullu fa tocar de peus a terra i obre els ulls a qualsevol, convertint al lector en una persona diferent després de conèixer-lo. Un cop acabada la lectura, en Llullu deixa de ser un desconegut per ancorar-se com un exemple ferm d’una realitat a la qual ja no se li podrà girar l’esquena.

Anuncis

3 thoughts on “Quiet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s