El invierno del mundo

Títol: El invierno del mundo
Autor: Ken Follett
Any de publicació: 2012
Editorial: Plaza & Janés Editores
Pàgines: 960
ISBN: 9788401353192

Torna Ken Follett i ho fa amb una novel·la més comercial que mai. Després de La caiguda dels gegants, l’autor galès reapareix amb el segon volum de la trilogia The Century, un farcell d’històries igual de previsibles que en l’obra anterior. En aquesta ocasió, Follett es trasllada a l’Europa del segle passat per construir-hi un relat artificialment tràgic, on les descripcions austeres i les successives ràfegues de diàlegs breus capitanegen una obra fàcil però per damunt de tot simplista.

Cinc famílies, cinc països i un context turbulent. A Ken Follett no li cal res més per expel·lir vora mil pàgines en menys de dos anys, trencant els esquemes d’escriptors que tarden una bona temporada a publicar de nou. Ara bé, a part de la quantitat de text, El invierno del mundo no és res més que la reiteració de vivències rutinàries aquest cop en l’escenari de la Segona Guerra Mundial. Si bé la contextualització de l’obra és acurada, l’autor roman en la superficialitat dels esdeveniments i, per tant, presenta una novel·la que esdevé només una eina útil per repassar la història de fa setanta anys.

Mitjançant acció continuada i un reguitzell d’ambients variats, Follett enceta les primeres pàgines fent emergir moltíssims personatges, tants que la lectura pot arribar a marejar. Tanmateix, l’obra adopta ben aviat una cadència monòtona sotmesa a la quotidianitat, apropiant-se del ritme tediós i repetitiu que caracteritza els best-sellers. Dil·latada fins a l’extenuació, El invierno del mundo segueix l'”estratègia Follett” de combinar un dramatisme impostat amb l’amor romàntic dels idealistes, regalant al lector una novel·la ideal per a utòpics i somiatruites que busquin distracció.

Malgrat tot, cal reconèixer que Follett és un mestre en apropiar-se dels lectors esporàdics i que sap com enganxar un nínxol de públic prou gran com per convertir-lo en èxit de vendes assegurat. Amb aquesta elecció professional, l’autor es tanca les portes a rebre un Premi Nobel, però en canvi sap del cert que un gruix considerable de gent caurà en la seducció fàcil de les seves obres i que, allà on vagi, serà l’escriptor famós que té cues i cues de fans esperant perquè els signi un llibre. 

Anuncis

3 thoughts on “El invierno del mundo

  1. T’has espavilat molt a llegir-lo, acaba de sortir i és un totxo considerable. Recordo la teva ressenya de la primera part, i era molt semblant a aquesta. Per com l’has llegit, sembla que t’enganxa, i això et fa certa ràbia perquè el descrius perfectament, és lectura fàcil i absorbent, i és estrany pels temes que tracta, però aconsegueix que tot sigui simple i fàcil de digerir. Per això Follett té punts forts, sap fer coses que no tots saben fer, i això se li ha de valorar. Que siguin virtuts que no l’honoren com a escriptor d’alta literatura no vol dir que no sigui important tenir un gruix de lectors com el seu.

    He llegit uns quants llibres d’ell i no em tanco a llegir-ne més, tot i que ja vaig dir que aquesta trilogia, en cas de llegir-la, caurà quan surti en edició de butxaca. Que serà una butxaca relativa, ja ho sé, però no serà com un llibre de text de la facultat. Però llegint la teva crítica mordaç a l’estil Follett em restes ganes de tornar-lo a llegir, alhora que em sorprèn que el devoris d’aquesta manera si ja saps què hi trobaràs.

    No, no optarà mai al Nobel… per sort. He llegit algun premi Nobel i m’estiro dels cabells, no aconsegueixo que l’alta literatura, la literatura mereixedora de Nobel m’atrapi. Això fins que li donin a Murakami, però encara està massa bé de salut perquè això passi.

  2. Ostres, te l’has llegit en quasi quatre dies! Vaig llegir “La caída de los gigantes” perquè me’l van regalar, i si algú em regala aquest també el llegiré, però potser a les vacances. Només dos punts? Potser m’ho pensaré.
    Salutacions!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s