Somnis de felicitat

Títol: Somnis de felicitat
Autora: Lisa See
Any de publicació: 2012
Editorial: Edicions 62
Pàgines: 416
ISBN: 9788429769692

Lisa See no se la juga i reapareix  amb una nova proposta ubicada a la Xina, un terreny que, tal i com ha demostrat anteriorment, té apamat. L’autora recupera l’exotisme oriental que impregna totes les seves obres per abordar aquest cop el xoc entre les tradicions mil·lenàries i l’arribada del comunisme de Mao Zeodong. A cavall entre la novel·la històrica i la narrativa intimista, Somnis de felicitat mostra els conflictes materno-filials en una cultura ancorada al passat, fent palesos els efectes restrictius de les creences populars i la vulnerabilitat d’una societat abocada a la submissió general.

La Joy és una jove americana que arriba a la Xina disposada a descobrir els seus orígens en un viatge que és alhora una fugida del niu familiar i una oportunitat per posar en pràctica la ideologia comunista. Allà coneixerà son pare, un pintor al servei del règim roig, i a través d’ell s’endinsarà en una comunitat rural del país. Al camp, la Joy viurà en primera persona l’arrelament de la cultura mil·lenària xinesa, on les dones són l’últim reducte de la societat, i la brutalitat i les injustícies d’un sistema polític que es proclama igualitari però que subreptíciament alimenta la misèria dels més pobres. En paral·lel, la mare de la protagonista retornarà a Xangai, on va néixer, per perseguir la seva filla i a la vegada retrobar-se amb el passat. Tot plegat, doncs, un batibull de relacions erigides sobre el silenci femení i un patiment que evoluciona in crescendo a mesura que la mentalitat utòpica de la Joy es va desfent en topar amb la realitat.

Pocs escriptors són capaços de recrear la Xina com ho fa Lisa See, amb una credibilitat extraordinària a ulls d’aquells que no entenem sobre el tema. S’ha de reconèixer que l’autora té traça a l’hora de narrar històries, i que sap com atrapar el lector mitjançant un relat diligent, dinàmic i sense complicacions literàries. Somnis de felicitat reprèn el fil pendent de resoldre a Les noies de Xangai, adoptant el mateix to narratiu que només s’estanca en alguns monòlegs introspectius on els personatges donen massa voltes a tot i entorpeixen el transcurs de la novel·la. 

Recomanable per als fans de l’autora, Somnis de felicitat esdevé una lectura molt lligada a la novel·la anterior i per tant prescindible per a aquells que no la coneguin. Probablement, doncs, més val descobrir Lisa See amb Flor de neu i el ventall secret i deixar aquesta darrera obra per als ferris seguidors de l’escriptora que, això si, evidencia sense cap mena de dubte com és capaç de plasmar la Xina a qualsevol època. 

Anuncis

One thought on “Somnis de felicitat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s