Memòria d’uns ulls pintats

Títol: Memòria d’uns ulls pintats
Autor: Lluís Llach
Any de publicació: 2012
Editorial: Empúries
Col·lecció: Narrativa
Pàgines: 348
ISBN: 978-84-9787-759-6

L’activisme polític i l’homosexualitat declarada són els trets que més defineixen Lluís Llach, si més no en l’esfera pública. Així doncs, no resulta estrany que la primera obra del cantautor se sustenti en aquests dos elements, fent de Memòria d’uns ulls pintats la traducció de la identitat de Llach en una novel·la. A través d’una història delicada i alhora banyada de tristesa, el músic ret homenatge a l’esperit de lluita i supervivència que va marcar moltes vides durant la Guerra Civil, sense desprendre’s de la crítica mordaç a les brutalitats tant feixistes com republicanes de l’època. Amb pinzellades poètiques i un llenguatge que fa honor al català més ric, Memòria d’uns ulls pintats és una oda a l’amor sense barreres i a la llibertat.

Quatre joves amb brillants perspectives de futur veuen com se’ls estronca el destí esperat per un conflicte polític que apareix per sorpresa. En Germinal, la Joana, en David i la Mireia s’endinsen al món adult amb la despreocupació i l’eufòria característica de l’adolescència, però ben aviat veuran com els seus somnis són arrabassats per una guerra non grata que els bufeteja i els transforma a base de cops. La descoberta de la sexualitat i de l’homosexualitat s’alternen amb l’ombra política i ideològica de la repressió, configurant una “història de tantes” sobre el franquisme que malgrat tot no deixa indiferent.

Llach fa bandera d’un domini extraordinari del català, emprant metàfores i adjectius que s’adapten com un guant a una narrativa xopa de tendresa. En conjunció amb la faceta més poètica del músic, la novel·la és un cant a la saviesa i al coneixement mitjançant la presència secundària d’autors com Salvat-Papasseit i Llull. D’aquesta manera, Llach plasma amb mestria i sensibilitat l’essència d’una època convulsa, tot deixant una empremta sòlida i emotiva en la literatura sobre l’Espanya més trasbalsada pels xocs ideològics del segle passat.

També se n’ha parlat als blogs L’Espolsada i Nosaltres llegim.

Anuncis

5 thoughts on “Memòria d’uns ulls pintats

  1. Jo encara vaig per la meitat del llibre.

    Sensibilitat, tendresa i una certa ràbia és el que estic veient en el llibre. Un llibre imprescindible a tot els incondicionals d’en Llach (com jo).

  2. Jo també el vaig comentar al bloc. Crec que és una novel·la romàntica totalment. I és clar que amb el rerefons de la guerra hi ha moltes situacions que et fan força ràbia.

  3. Estic llegint crítiques de tots els colors, crec que hauré d’opinar personalment llegint-la, i la teva ressenya m’ha animat.

  4. Es un dels llibres mes tendres que he llegit mai. Llach m’ha sorprès gratament com a escriptor.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s