Cames de seda

Títol: Cames de seda
Autora: Maria Mercè Roca
Any de publicació: 1993
Editorial: Columna
Pàgines: 199
ISBN: 9788478094363

No sempre aquells que aparentment ho tenen tot a la vida són en realitat els més feliços. Així ho demostra Maria Mercè Roca a Cames de seda, una novel·la intimista sobre la solitud i la desafecció vital. L’obra és un remolí de sentiments que remouen interiorment una protagonista amb dues cares, denotant les conseqüències d’engarjolar les pròpies emocions i de tancar-se en banda evitant conèixer-se a un mateix. 

Cames de seda obre les portes a l’univers de l’Adriana, una dona de mitjana edat en una posició benestant a la societat catalana. Casada per segona vegada amb un home gris i avorrit, l’Adriana comparteix el seu dia a dia amb una mare insuportable, amigues superficials i una filla adulta que la necessita poc. En aquest escenari monòton, la mort del fill del marit és el detonant que empeny la protagonista a buscar entre els que l’envolten algú que li demostri una estimació absoluta.

A mesura que avancen les pàgines l’obra recorre els intents frustrats de l’Adriana per fugir de la solitud inherent en la seva vida, on sembla que ningú li faci prou cas. La gelosia i l’egoïsme de la protagonista, conscient dels seus errors, la porten a refugiar-se en l’alcohol i el sexe malgrat ni l’un ni l’altre aconsegueixen trencar amb la seva apatia vital. Maria Mercè Roca se submergeix en la ment de l’Adriana i narra, mitjançant recursos narratius un xic simples però eficaços, com de terrible pot arribar a ser una existència sense sentit.

Amb el Premi Sant Jordi 1992 a la butxaca, Cames de seda crea una atmosfera d’indolència poc vista en la literatura i molt ben aconseguida. La brevetat de l’obra i la senzillesa descriptiva n’afavoreixen la lectura i reforcen la intensitat dels sentiments, que al capdavall són el pilar bàsic d’una novel·la centrada en una dona i el seu egocentrisme.

Anuncis

4 thoughts on “Cames de seda

  1. Fa molt que el vaig llegir i ara me l’has recordat. Tots els llibres que he llegit de l’autora m’han agradat, intimisme, sensibilitat i una narració senzilla, acurada i bona.

  2. Només he llegit Temps de perdre, i també té un to intimista com dius en aquest llibre. Me l’apunto a la llista.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s