Tota una vida

Títol: Tota una vida
Autor: David Grossman
Any de publicació: 2010
Editorial: Edicions 62
Col·lecció: El Balancí (número 630)
Pàgines: 696
ISBN: 978-84-297-6221-1

Família, parella, amics. Des de la distància, les relacions humanes semblen simples i comprensibles però de prop les coses es compliquen i en ocasions no hi ha una explicació vàlida que es pugui generalitzar. Tota una vida és un drama familiar que busca entendre l’existència humana, demostrant que no sempre les accions i les decisions que prenem es poden explicar. Mitjançant un relat punyent i intens, David Grossman evidencia que en termes de sentiments les dicotomies no existeixen i que les eleccions emocionals solen ser incongruents.

Ubicada a Israel entre els anys setanta i la primera dècada del dos mil, Tota una vida narra la fugida de l’Ora, mare de dos nois militars, quan un d’ells s’enrola en una missió de guerra voluntàriament. Conscient del risc que comporta l’operació, la protagonista s’escapa de les males notícies i s’embranca en una excursió sense rutes per la Galilea, deambulant per evitar l’encontre amb la mort del seu fill. Tanmateix, l’Ora no fuig sola sinó que ho fa amb l’Avram, un amic d’adolescència que el destí ha turmentat fins a convertir-lo en un ésser apagat i apàtic, justament el contrari del què aspirava a ser.

La companyia de l’Avram és l’excusa per encetar un monòleg femení on l’Ora escup les seves vivències en un exercici de redempció emocional. Tota una vida fa palesos els efectes de la guerra i la tortura, que de forma silenciosa han acompanyat des de sempre l’existència de la protagonista. Adoptant un to inevitablement introspectiu, la novel·la es deixa endur per l’angoixa particular de cada personatge i exposa com el paper de l’atzar i de les decisions a primera vista més banals acaben marcant-ne la seva vida.

Grossman ha creat una obra molt densa, gens apta per a qui busqui una novel·la lleugera sense rerefons. Amb la voluntat de desgranar els mecanismes interns de l’acció humana, l’autor tracta l’amor, l’odi i l’amistat sense caure en les utopies romàntiques però emanant una tendresa indissociable a la història de l’Ora i l’Avram. La intensitat de Tota una vida és intrínseca en el relat, que amb la seva duresa traspassa les pàgines de l’obra i deixa un pòsit al lector, encetant a la vegada un cant a la sinceritat entre els éssers estimats i a la fi dels conflictes bèl·lics.

També se n’ha parlat als blogs El que llegeixo, Nosaltres Llegim i Viu i llegeix

Anuncis

2 thoughts on “Tota una vida

  1. Ara mateix és un dels llibres que estic llegint. De moment només m’he llegit el 1r capítol però pel que expliques l’haurem de continuar perquè sembla que val la pena.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s