La viuda prenyada

Títol: La viuda prenyada
Autor: Martin Amis
Any de publicació: 2011
Editorial: Empúries
Pàgines: 504
ISBN: 9788497876841

Tal i com indica el títol, La viuda prenyada es presenta com un llibre provocatiu i transgressor, destinat a escandalitzar el lector més conservador i satisfer en canvi aquell que busqui rebombori derivat d’escàndols progressistes i ruptures morals. Amb la revolució sexual de fons, Martin Amis presenta una novel·la de llibertats on res està mal vist i tot està permès. Tanmateix, l’autor fa fallida en l’intent de retratar una generació sense límits ètics i no aconsegueix crear un relat en consonància amb allò que promet a través del títol de l’obra. 

Els protagonistes de La viuda prenyada són una generació de joves sense límits ètics, disposats a gaudir plenament de la seva sexualitat saltant-se les barreres de la fidelitat i el respecte cap als seus companys emocionals. En l’entorn idíl·lic d’un castell italià, nois i noies actuen sense pudor, intercanviant parelles i rols gràcies a l’alliberament sexual dels anys setanta. La xafogor d’un estiu mediterrani, les hormones a flor de pell i el frec a frec constant entre els joves pretén esdevenir un còctel explosiu a través del qual destaqui la novel·la.

Malauradament, l’obra d’Amis s’estanca en una història farcida de tòpics sense cap mena d’incentiu literari, convertint-se en un fracàs des de les primeres pàgines. La combinació entre un erotisme anodí i les reflexions excessivament críptiques (i en moltes ocasions impossibles de seguir) dels protagonistes desemboca en una novel·la tediosa i pesada, que contràriament al que planteja el títol només desperta somnolència al lector. 

Les referències a grans clàssics literaris com Lawrence, Austen i Brönte no aconsegueixen fer remuntar la història, sinó més aviat l’enfonsen en un collage de fragments enganxats sense traça que avorreixen terriblement. Dil·latada en excés i amb un estil narratiu monòton i gris, La viuda prenyada és en definitiva un bluf enganyós gens imprescindible.

També se n’ha parlat al blog Nosaltres llegim.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s