La nevada del cucut

Títol: La nevada del cucut
Autora: Blanca Busquets
Any de publicació: 2011
Editorial: Random House Mondatori
Col·lecció: Rosa dels Vents
Pàgines: 256
ISBN: 978-84-01-38763-0

Sigui o no sigui casualitat, en poc menys d’un any han nascut dues novel·les amb protagonistes femenines d’edats similars ubicades en un entorn rural, i totes dues han deixat empremta en la literatura catalana. Malgrat les similituds però, Primavera, estiu, etcètera.de Marta Rojals, i La nevada del cucut, de Blanca Busquets, són la cara i la creu d’una mateixa moneda. Si Rojals dibuixava una comèdia lleugera carregada d’un optimisme addictiu, Busquets pinta una tragèdia per duplicat on l’actitud combativa de les protagonistes és el pal de paller d’una història impactant.

Dues dones, dos moments històrics diferents, un mateix escenari i dues vides paral·leles. Una d’elles és la Tònia, matriarca i mestressa d’un hostal als anys vint. L’altra és la Lali, historiadora solitària de principis del segle XXI. Ambdues comparteixen la passió per l’escriptura, que els serveix de vàlvula d’escapament i les uneix en un vincle només visible a ulls del lector. Relacions que freguen l’incest, matrimonis forçats i violència de gènere configuren el dia a dia de les protagonistes, que veuen en l’escriptura l’única manera de fugir d’una realitat que les turmenta.

Un escenari muntanyós i escarpat és el teló de fons de la història, on la violència rural xoca contra l’intent de combatre la ignorància imposada a les dones del segle passat. La lluita femenina vers un entorn silenciosament opressiu és sens dubte el pilar de la novel·la, que compta amb la presència a l’ombra de la literatura de Víctor Català. 

La nevada del cucut està marcada pel pòsit dels secrets del passat i el silenci familiar incongruent però generalitzat, que evidencien com la desconfiança i la manca de comunicació entre els més propers deixen un llast irreparable en les seves vides. Exceptuant les excessives semblances entre les protagonistes, que fan trontollar la versemblança de l’història,  Busquets ha creat una obra recomanable per la seva potència. En consonància amb el paral·lelisme de la Tònia i la Lali, La nevada del cucut representa una tragèdia dolorosa i trista però que alhora encomana força i esperança per tirar endavant.

També se n’ha parlat als blogs ViuiLlegeix, l’Espolsada, Bloc del Cal, Un altre invent i Nosaltres llegim

Anuncis

3 thoughts on “La nevada del cucut

  1. Em sembla Xexu que tens molta raó. Me l’han recomanat molt però desprès del huracà lèxic i d’aventures del magnífic VICTUS, la tristesa, el negativisme, el pessimisme de les noies del cucut m’han ensopit. M’avorreixo!!!

  2. Retroenllaç: La casa del silenci | Racó per llegir

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s