Cinc-cents bars i una llibreria

Títol: Cinc-cents bars i una llibreria
Autora: Roser Caminals
Any de publicació: 2010
Editorial: Edicions 62
Col·lecció: El Balancí
Pàgines: 344
ISBN: 9788429762884

Dos joves silenciosos, dues ciutats completament diferents i dues maneres d’encarar-se als girs traïdors del destí. Cinc-cents bars i una llibreria recull les biografies de l’Anna i l’Álvaro, que recorren de costat les desavinences de la vida però que no s’acaben de trobar mai. L’obra de Roser Caminals excava en les vivències més íntimes d’uns personatges fràgils i resignats per donar llum a l’homosexualitat en un entorn rural i conservador, la tolerància del consum de drogues, les infidelitats matrimonials i la delinqüència encoixinada i impune a la legalitat.

L’Anna és una estudiant de periodisme immersa en l’urbanisme de la Barcelona emergent durant l’Espanya convulsa dels anys setanta. La seva personalitat, guiada per la solitud crònica i la tendència a passar desaparcebuda arreu, queda marcada en visitar Lítica, una petita ciutat castellana on el seu pare hi conserva un amic. Aquest primer de molts viatges provoca un xoc entre la modèstia innata de l’Anna i l’estridència de la Mati, amiga sobtada que representa amb la seva xerrameca insaciable i alegre el caràcter campestre de la Lítica més cridanera i familiar. Allà, però, l’Anna també coincideix amb la seva ànima bessona, l’Álvaro, un noi taciturn i confús amb el qual estableix un vincle especial.

La polaritat entre la Barcelona urbana i la Lítica rural és l’escenari d’un conjunt d’històries on l’amistat, el pes de la família i la distància territorial juguen un paper fonamental. Caminals alterna amb destresa el català i el castellà per enfrontar la tràgica actitud de l’Álvaro, basada en una melangia impotent i corrosiva, contra la feble però eficaç lluita de l’Anna per tirar endavant. 

Amb un domini impol·lut del llenguatge i una veu narrativa farcida de metàfores brillants, l’autora estampa el dibuix contradictori de la joventut alliberadora però tacada de les barreres tradicionals i el passat familiar. Les fotografies fetes pels personatges i inserides en la història en representen un detall indispensable, i les descripcions que Caminals fa de les imatges mereixen un aplaudiment. Potser la novel·la necessita un xic més de ritme, ja que en alguns casos l’autora s’entretén excessivament en la lírica i aquesta aixafa la trama, però més enllà d’això Cinc-cents bars i una llibreria és altament recomanable per als amants de la prosa preciosista i les històries de contrasts.

Anuncis

4 thoughts on “Cinc-cents bars i una llibreria

  1. Estic d’acord amb la resenya que fas del llibre de la Roser Caminals. Jo només afegiria un detall. La literatura de la Roser en aquest llibre la trobo un pel “americanitzada”. Ho dic per què he llegit aquests darrers dies a Anne Tyler i la manera de narrar m’ha recordat un xic aquesta novel-la. M’agrada molt la Caminals i he llegit tots els seus llibres i Cinc Cents Bars penso que es la millor d’ella, he tornat a rellegir-la aquesta setmana.
    M’agrada el teu bloc

  2. Després de llegir El carrer dels tres llits m’han quedat ganes de seguir llegint aquesta autora. Després de la teva bona ressenya em sembla que serà aquest el següent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s