Homes d’honor

 Títol: Homes d’honor
 Autor: Xavier Bosch 
 Any de publicació: 2012
 Editorial: Proa
Col·lecció: 
A tot vent

 Pàgines: 320
 ISBN: 978-84-7588-261-1

Si amb Se sabrà tot Xavier Bosch entrava en la narrativa de ficció per la porta gran (l’obra va ser guardonada amb el Premi Sant Jordi 2009), amb Homes d’honor es reafirma com a escriptor de referència per als amants dels thrillers literaris. La darrera novel·la de l’escriptor barceloní es torna a centrar en el món del periodisme d’investigació i manté el ritme àlgid que ja caracteritzava Se sabrà tot, guiant-se per fils argumentals diferents però amb els mateixos fonaments que Bosch ja va erigir en la seva primera obra. 

Recuperant el periodista Dani Santana com a protagonista, Homes d’honor és una novel·la a tres bandes sobre corrupció, violència i enganys polítics. Les negligències en el tractament judicial d’un accident al Liceu atrauen l’instint periodístic de Santana, que furga en els racons més ocults de la política municipal per desvelar-ne un grapat de mentides i d’il·legalitats. En paral·lel, l’ara presentador d’un programa de televisió regira el passat sobre Lluís Companys i alhora es troba, pretesament sense buscar-ho, enmig de mafiosos italians. 

L’estil lleuger de Bosch, basat en diàlegs senzills i poca profunditat lírica, fa de l’obra una successió d’esdeveniments lineal que flueix sense problemes però no ofereix res més enllà d’una història trepidant. A través del relat, l’autor revela les entranyes de la televisió donant llum tant a la rutina diària dels guions, les gravacions, el muntatge i el treball en equip com al dilema entre la independència periodística i les influències del poder. Així doncs, amb un protagonista professionalment íntegre, polítics corruptes  i figures mediàtiques que accepten suborns, l’obra satisfà la curiositat àvida del lector interessat en el món televisiu.

Bosch juga amb el doble significat de l’expressió “homes d’honor”, atribuït semànticament als sicaris de la màfia però que es pot aplicar als personatges d’una obra on qui més qui menys tothom té algun afer brut entre mans. D’aquesta manera, l’autor posa damunt la taula el dilema de la relació entre mitjans de comunicació i polítics, convertint Homes d’honor en un crit en defensa del periodisme de qualitat, sense biaixos ni manipulacions.

També se n’ha parlat als blogs Nosaltres Llegim i Instant Karma.

Anuncis

One thought on “Homes d’honor

  1. Hosti no havia vist que m’havies citat! Merci!

    La veritat que aquest estiu estem seguint lectures paral.les una de les meves proximes sera la de Crònica dels bons trinxeraires.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s