Habitacions tancades

Títol: Habitacions tancades
Autor: Care Santos
Any de publicació: 2011
Editorial: Planeta
Pàgines: 544
ISBN: 978-84-9708-225-9 

Malgrat sembla que últimament la novel·la històrica sigui un valor segur per aconseguir l’èxit literari, Habitacions tancades evidencia que no sempre és així. L’obra de Care Santos compta amb un argument estimulant i uns personatges força ben delimitats, però la novel·la es deixa perdre per l’estil en què està escrita. Malauradament, en aquesta ocasió una història centrada en fer emergir gradualment secrets tenebrosos del passat no ha estat ímpetu suficient com per construir una novel·la memorable.

La nissaga d’una família burgesa barcelonina és el tronc essencial d’Habitacions tancades. La Violeta, última integrant de la saga, topa per casualitat amb un descobriment que l’empeny a destapar crims passionals, amors prohibits i altres secrets del seu passat familiar. Des de la matriarca de la família fins a la dida i la cuinera, personatges de diverses èpoques i posicions socials desfilen per les pàgines d’una història on l’art i l’espiritisme romanen com a teló de fons.

Mitjançant salts temporals i espacials, l’obra rebota de la Barcelona modernista de principis de segle a la Nova York actual. L’autora, però, no s’atura aquí sinó que s’atreveix i incorpora en l’obra correus electrònics, documents administratius i fragments de premsa. Tanmateix, tal intent de contextualització esdevé fallit i només genera capítols altament prescindibles en la novel·la. En paral·lel, la veu narrativa trenca amb els convencionalismes i empra la segona persona del plural per adreçar-se al lector en un to didàctic dut a l’extrem, que resulta maldestre i poc professional.

Habitacions tancades és una novel·la narrada a través d’un estil desencaixat, que no extreu tot el potencial a una història prou bona i molt capaç d’enganxar. Tot plegat, doncs, confirma que la literatura no es regeix tan sols per tenir una idea interessant, sinó que tots els elements literaris són essencials per no caure en la mediocritat de l’entreteniment sense anar més enllà.

També se n’ha parlat als blogs Nosaltres Llegim, Racons, somnis i colors i Amb la llum d’una espelma.

Anuncis

3 thoughts on “Habitacions tancades

  1. Lamento no coincidir del tot amb tu. A mi em va semblar una novel·la esplèndida que planteja com de difícil n’és conéixer els nostres besavis, o dit en pasiva, què en sabran de nosaltres els nostres besnéts.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s